Модел за споменик за два српска краља стигао из Париза у Београд

Srna
Foto: N1

БЕОГРАД - У Београд је стигао модел за споменик краљу Александру Првом Карађорђевићу и краљу Петру Првом Карађорђевићу постављен недалеко од Тријумфалне капије на тргу у Паризу, који и носи име српског краља Ујединитеља.

Пут Београда кренуо је 31. маја и стигао у одличном стању, пишу "Вечерње новости".

Ову грандиозну композицију у бронзи француски скулптор Максим Реал дел Сарт, који се прославио скулптурама Јованке Орлеанке, прво је направио у гипсу, а тај рад је прије неколико мјесеци откупио Музеј града Београда након што га је у једној француској антикварници открила историчар умјетности Бранка Ђорђевић Наканиши.

Директор Музеја града Београда Јелена Медаковић рекла је да је француски вајар овјековјечио српске краљеве, те навела да је овај експонат купљен у потпуности из средстава Музеја, а Вајарски одсјек Факултета ликовних уметности ће урадити оно што је неопходно прије него што буде изложен пред публику.

"Намера нам је да га изложимо у амбијенту који бисмо створили на основу фотографија у коме се налази споменик који је у Паризу", рекла је Медаковићева.

Према њеним ријечима, када је уз велико интересовање јавности рад откупљен, Музеј је добио понуду да у збирку уврсти и фотографије са отварања споменика уприличеног поводом друге годишњице Александрове трагичне погибије у Марсељу 9. октобра 1936. године.

"Ово је вредна допуна наше историјске збирке која се односи на династију Карађорђевића, а истовремено и на односе Србије и Француске. Недостају управо овакви предмети који пластично сведоче о том славном делу наше прошлости", рекла је Медаковићева.

Она је апеловала на грађане који имају документацију, фотографске снимке или било шта што се тиче овог споменика да се јаве Музеју.

Ову композицију подигнуту у славу француско-српског пријатељства током Првог свјетског рата чини седам људских фигура, гдје је на централном мјесту краљ Ујединитељ на коњу, док су иза њега југословенска и француска застава Легије части.

Са лијеве стране му је краљ Ослободилац, његов отац Петар који му предаје мач, а са десне француски маршал Франше Д`Епере.

Од историјских личности представљене су и српске војводе Живојин Мишић и Петар Бојовић, док су у позадини мушка и женска фигура у народној ношњи.

На постаменту на предњој страни пише "Краљевина Србије и Југославије, Петру Првом Ослободиоцу и Александру Првом Ујединитељу", а испод тога "Омаж Париза и Француске својим великим пријатељима".

Са стране је цитат из телеграма који је Александар као регент 1915, године послао француском предсједнику Ремону Поенкареу који гласи - "Србије више нема, али њена војска је сачувана, ми смо спремни наставити борбу на француском тлу".

На споменику су и ријечи за које се вјерује да су посљедње које је изговорио краљ Александар - "Чувајте Југославију! Чувајте француско-југославенско пријатељство". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана