ММФ: БиХ најбољи примјер како прoћи пут од кризе до опоравка

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО- Уводним обраћањем извршних директора Свјетске банке и Међународног монетарног фонда /ММФ/, Коена Дејвиса и Пола Хилберса, у Сарајеву је почео годишњи састанак Конституенце - групе земаља чланица ових финансијских институција чији је домаћин БиХ, за коју је констатовано да је најбољи примјер како превазићи период од кризе до опоравка.

Састанак је званично отворио предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.

Дејвис је рекао да је састанак прилика да се у отвореном дијалогу расправља како проћи период од кризе до опоравка.

"Партнерство даје прилику да одговоримо кризи коју производи инфлација, као и да одговоримо на енергетску кризу", нагласио је Дејвис.

Хилберс је навео да се у свијету стално јављају нове кризе и да их треба пребродити на ефикасан и најбезболнији начин.

"Кризе се јављају као посљедица инфлације, енергетских проблема и глобалних климатских промјена, а како прећи од кризе до опоравка најбољи примјер је домаћин овог скупа БиХ која је све то искусила", нагласио је Хилберс.

Састанак Конституенце којој припада БиХ, са Холандијом и Белгијом на челу, требало је да буде одржан у јуну 2020. године у БиХ, али је одгођен због пандемије вируса корона.

Осим представника ММФ-а и Свјетске банке, потврђено је учешће више од 10 гувернера централних банака и девет министара и замјеника министара финансија земаља чланица.

Ово ће бити прилика да учесници размијене мишљења о политикама и програмима ММФ-а и Свјетске банке, као и о другим кључним питањима за европску и свјетску економију, попут тренутно актуелних питања инфлације и енергетске безбједности, транзиције и сарадње, наводи се у саопштењу.

Осим тога, биће ријечи о достигнућима 30 година партнерства БиХ, ММФ-а и Свјетске банке, а планирани су и бројни билатерални сусрети званичника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана