Млакић: Шмит измјене донио због намјерног генерисања политичке кризе

Срна
Млакић: Шмит измјене донио због намјерног генерисања политичке кризе

МОСТАР- Измјене Изборног закона БиХ које је наметнуо Кристијан Шмит нису донесене ради побољшања изборног процеса, већ због намјерног генерисања политичке кризе у тренутку када је БиХ отпочела са процесима евроинтеграција, оцијенио је колумниста Јосип Млакић.

-Умјесто да донесе закон којим би прекинуо праксу бошњачког политичког насиља према Хрватима и осталима, односно Осталима, чије су функције по неком аутоматизму свих ових година преотимали Бошњаци, борећи се тобоже за њихова права, Шмит сада доноси закон који у дугорочном смислу не доноси никаква побољшања - навео је Млакић.

Он је у колумни коју је објавио портал “Бљесак.инфо” истакао да би тај закон могао изазвати дуготрајну политичку кризу, “што (предсједник Републике Српске) Милорад Додик отворено најављује већ дуже вријеме”.

Млакић је додао да је Шмитов закон, без икаквих дилема, донесен искључиво с циљем заустављања европског пута БиХ, а из којих мотива, како каже, то је већ дужа прича.

Он је указао да је добра ствар што су из ЕУ напокон схватили што се догађа у БиХ и да је политика такозване међународне заједнице заправо основна сметња на путу БиХ према ЕУ.

На једно од лаконских Шмитових образложења, по којем је донио закон и због тога што у БиХ напокон требају одлучивати “гласачи”, а не “бројачи”, каже Млакић, могуће је одговорити истим противпитањем због чега се са тим каснило тридесет година.

-Међутим, упитно је хоће ли жгласачиж и овај пут одлучивати. Дефинитивно – неће -  тврди Млакић.

Према његовим ријечима, пресудну улогу ће и овај пут, уколико икада и буду одржани избори према овом закону, имати “бројачи”, као и до сада и то више него икада.

Млакић је указао и на неуставно формирање садашњег састава Централне изборне комисије (ЦИК)  и довео ово двоје у узрочно-посљедичну везу.

-ЦИК је тада, уз кршење устаљених процедура током избора, од бирократско-техничке институције претворен у моћно параполитичко тијело, под пуном контролом Шмита и ОХР-а, у које су поставили властите пионе који беспоговорно извршавају њихове налоге, што представља нови и можда најважнији корак у даљем урушавању слабашних институција БиХ - навео је Млакић.

Он је истакао да ЦИК, по новом Шмитовом закону, у потпуности контролише изборни процес и практично може моделирати изборне резултате по властитој вољи, а да нико не поставља сувишна питања.

Млакић је констатовао да би актуелни развој ситуације, по којој једно параполитичко тијело попут ЦИК-а и Шмита преузимају ингеренције Парламентарне скупштине БиХ, био у некој нормалној, демократској земљи, што БиХ већ одавно није, проглашен латентним државним ударом.

-Међутим, у једној смијурији од државе попут БиХ, у којој један (не)легални страни намјесник може радити што год му падне на памет, можда је примјеренији израз државни удав”, закључио је Млакић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана