Младић: За генерала најважније да ће га прегледати српски љекари

СРНА
Младић: За генерала најважније да ће га прегледати српски љекари

БЕОГРАД - За некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића је најважније да га прегледа тим љекара који говоре његовим српским језиком, и тим љекара из Републике Српске који у Хаг путује на експлицитан захтјев његовог оца формиран је према тренутним потребама генерала, рекао је Срни генералов син Дарко Младић.

"За њега је то веома битно, не само зато што су они лекари из Српске и тог емотивног момента, већ и због тога да га прегледају лекари који говоре српски језик, да са њима може лепо да се посаветује и добије савет, да их пита прецизно. Битно је да се оцени квалитет говора генерала, да он од њих добије јасна упуства, да иде та комуникација на српском. До сада се показало да сама та чињеница што је он тамо изолован, та језичка баријера је њему велике проблеме стварала, између осталог, и у тим прегледима. У таквим ситуацијама и најдобронамернији преводилац може да буде вишак", рекао је Дарко Младић.

Он је нагласио да је, осим личне и емотивне димензије, најважније то што ће се пацијент разумјети са љекарима који га буду прегледали и истакао да је то сасвим другачији квалитет прегледа од свих других.

"Он је тражио експлицитно да дође екипа из Републике Српске. Схватио сам да је и тим из Републике Српске јако сретан што може да помогне. Они ће сада да иду крајем фебруара, припреме су у току. Они су добили неки датум када могу да иду", рекао је генералов син.

Он је појаснио да љекари из Српске неће моћи да обаве специјалистичке прегледе, већ ће само да посјете генерала и евентуално унесу стетоскоп, ако им то буде дозвољено.

"Неће бити у прилици да га на икаквим уређајима прегледају. Не знам да ли ће чак дати да они сами укључе ЕКГ или ће им дати ЕКГ и неке извештаје који имају од раније. Нажалост, тамо по том правилу. Ми смо тражили и раније да се унесу неки апарати. Сада има тих апарата који су као лаптопи много моћни, међутим, они то ништа не дозвољавају", појаснио је Дарко Младић.

Он је поновио да је најважније што је ријеч о српским љекарима.

Када је ријеч о здравственом стању његовог оца који је оперисан 8. јануара, Дарко Младић је рекао да за тих пола сата разговора колико им је на располагању може да осјети да је стање "нешто мало боље".

"Вероватно је стабилизован, не видимо даље пропадање и то је већ нека, да кажем, нешто добро", рекао је генералов син.

Дарко Младић рекао је да ће 12. марта, када генерал Ратко Младић слави 82. рођендан, неко из породице бити у Хагу.

"Рођендан се ближи. Неко ће да иде. Не може да се не обележи", рекао је он.

Тим љекара Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске добио је дозволу да 21. фебруара у Хагу прегледа генерала Младића, саопштено је из ове здравствене установе.

У тиму љекара УКЦ-а који би требало да посјете генерала Младића су неуролог, кардиолог и пулмолог.

Некадашњи командант Главног штаба Војске Републике Српске генерал Ратко Младић оперисан је 8. јануара у холандској болници када му је уграђен пејсмејкер. Већ сљедећег дана он је враћен у притворску собу у Схевенингену.

Бивши командант Војске Републике Српске служи у хашком притвору казну доживотног затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана