Младић: Вратити се на изворни договор и вратити одузето Српској

Срна
Foto: Архива

БЕОГРАД- Дарко Младић, син генерала Ратка Младића, сматра да Дејтонски споразум треба чувати, враћати се на његов изворни договор и оно што је било усаглашено, а све оно што је насилним методама одузето Републици Српској - у мирном процесу треба вратити.

"И да се коначно сви посветимо развоју, миру и раду, а не настављању ратовања другим средствима", изјавио је Младић Срни, поводом 27 година од потписивања Дејтонског споразума.

Он је оцијенио да се сада види да је, послије свих ових година, Дејтон платформа која може да донесе и мир и функционисање у БиХ на корист свих грађана БиХ, и Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/.

"Међутим, нажалост, под утицајем, пре свега НАТО земаља, очигледно је да се руши Дејтонски споразум од самог његовог настанка и да му није ни дата шанса да профункионише онако како је било договорено", рекао је Младић.

Младић је подсјетио је да је Дејтон ипак споразум који је донио мир у БиХ, који је био пун тешких компромиса за српску страну, али да је потписан у интересу мира и даљег развоја.

"Жалосно је што неке силе, које су били гаранти Дејтонског споразума, нису радиле у позитивном смислу на његовом функционисању, него су од самог старта почеле да га мењају, криве и да га претварају у нешто што није требало да буде", рекао је Младић.

Он је указао да је, упркос свему, Дејтонски споразум остао и опстао до данас и у овом тренеутку је једина платформа на којој српска страна може да инсистира да се спроведе до краја оно што је договорено.

"И да се оно што је у међувремену одузето - врати Републици Српској, што јој припада, како би дошли до некаквог начина да БиХ функционише на добробит свих. Не видим други пут, осим да се враћамо на изворни Дејтон и да пробамо да нађемо некакав минимални консензус да сви боље живе у БиХ", истакао је Дарко Младић.

У понедјељак, 21. новембра, навршава се 27 година од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана