Младић пао у притворској болници, повриједио главу

СРНА
Младић пао у притворској болници, повриједио главу

Хаг - Некадашњи командант Главног штаба Војске Републике Српске генерал Ратко Младић је, због губитка свијести, пао и повриједио главу у хашкој притворској болници, гдје се налази од априла због немогућности кретања, што је изазвало додатне компликације, рекао је његов син Дарко Младић.

Он је навео да је у понедјељак прошле седмице отишао у Холандију како би посјетио оца, али му је јављено да је генерал Младић изгубио свијест, пао и повриједио се, након чега је завршио у цивилној болници, гдје га је потом посјетио.

- Јавили су нам да је доживио тај пад и велики ударац у главу, пошто се онесвијестио у стојећем положају и пао. Они су га, ваљда, дигли. Рекли су нам да не долазимо у посјету, па смо онда ишли у ту грађанску болницу да га видимо - рекао је Дарко.

Он је додао да је генерал био свјестан, али да не зна уопште како је пао.

- Ту је задржан два дана, па враћен. Углавном, стање је непромијењено у смислу да је везан за кревет и да је веома осјетљиво - рекао је Дарко Младић.

Он је указао на то да је генералово стање и даље веома лоше, да је везан за кревет и не може да брине о себи од када су престали да му раде бубрези, те да је од априла везан за кревет и вријеме проводи у притворској болници.

- Не могу да кажем да се стање погоршало, али ни да се побољшало - рекао је Дарко.

Према његовим ријечима, у хашком притвору није права болница него више стационар, па за било шта озбиљније немају ресурсе, тако да је генерал Младић и раније пар пута пребациван у цивилну државну болницу када је имао неке интервенције или посматрања.

Он је навео да генерал Младић послије пада има додатне компликације, огроман притисак, који не може да се спусти ни послије десетак дана.

- Ми смо сада слабо у контакту, али и даље комуницирамо - рекао је Дарко.

Он је подсјетио да су од априла генерала Младића посјетила два српска љекара - нефролог и неуропсихијатар, од којих су добијени извјештаји.

- Потпуно нам је јасно, што се тиче отказивања бубрега у априлу, због чега је завршио у болници и био у животној опасности, да је то грешка њихових љекара у Хагу, иако они то негирају. То се десило њиховом грешком, а не из необјашњених разлога, како њихови доктори кажу, него је јасно да није вођено рачуна о губитку течности - рекао је Дарко.

Он је навео да се сада чекају најновији извјештаји у складу са овом ситуацијом, па ће се видјети како даље.

Генерал Младић је пресудом коју му је изрекао Хашки трибунал у јуну 2021. године осуђен на доживотни затвор. Због лошег здравственог стања, Младићева породица и браниоци су више пута тражили да му се омогући лијечење на слободи, али Хашки трибунал, а потом и насљедник тог суда Механизам, те захтјеве су одбијали.

Оперисан је 8. јануара у холандској болници и уграђен му је пејсмејкер, а у фебруару га је прегледао тим љекара из Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана