Мизерне казне за корупцију на столу до краја мјесеца

В. К.
Мизерне казне за корупцију на столу до краја мјесеца

Сарајево - Узроци због којих је велики број оптужница за корупцију завршио мизерним казнама требало би да буду познати до краја мјесеца, кажу у Високом судском и тужилачком савјету (ВСТС) БиХ.

Стратегијом за борбу против корупције и Акционим планом за њено спровођење до 2019. године предвиђено је неколико циљева како би корупција била сведена у најмање оквире. Међу десетинама предвиђених активности, које институције треба да спроведу у дјело, је и анализа онога што је урађено у процесима покренутим због корупције. У ВСТС-у су првобитно истицали да би анализа требало да буде завршена почетком године, али тај документ због дораде још није угледао свјетлост дана.

- ВСТС је анализу предмета одобрио 23. марта 2017. године. Дефинисано је да је 5. мај рок у којем тужилаштва треба да доставе податке и очекујемо да ће до краја маја бити припремљена анализа на основу тих података - кажу у ВСТС-у.

Димензије овог проблема показала је и анализа Балканске истраживачке мреже БиХ обављена прошле године према којој је за десет година 82 одсто оптужених за корупцију ослобођено или осуђено на условне казне затвора. Од 139 особа оптужених за коруптивна дјела којима је суђено у Суду БиХ 116 је ослобођено или је добило условну или новчану казну. Од осталих 23 више од пола је осуђено на казне мање од годину затвора - што значи да су могли да је замијене за новчану. Само два осуђеника за коруптивна дјела добила су више од пет година затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана