Митровић: Велики интерес страних инвеститора за улагање у Српску

Срна
Митровић: Велики интерес страних инвеститора за улагање у Српску

БАЊАЛУКА - Министар првреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић рекао је да постоји велики интерес страних инвеститора за улагање у Српску, која има повољну пореску политику, најнижу цијену електричне енергије, инфраструктуру и близу је ЕУ.

"Све ово привлачи привреднике из ЕУ за улагање у Српску", рекао је Митровић.

Он је навео да не види ниједан разлог који би натјерао фирме из Републике Српске да измјесте своје погоне у Федерацију БиХ након што је повећан минималац са 700 на 900 КМ.

"Минимална зарада у ФБиХ је 690 КМ, порез на доходак је 10 одсто, а код нас осам одсто. Збирна стопа пореза и доприноса у Српској је 31 одсто, а у ФБиХ 41,5 одсто. Порез на доходак је исти као и ПДВ. Тако да не видим ниједан разлог који би натјерао послодавце из Српске да иду у ФБиХ", рекао је Митровић на "Вечерње новости".

Он је оцијенио да за привреднике није проблем већи минималац, већ исплата плата "на црно".

"Са минималцем од 900 КМ, Влада Српске је `ударила` на тај сегмент привреде. Очекујем да буде све мање фирми које исплаћују дио плате у коверти", рекао је Митровић.

Он је навео да постоји одређен број привредника у Српској који имају екстрапрофит, а пријављују се за подстицаје за повећање плата радницима.

"Значи и они који имају екстрапрофит, неће да издвоје ниједну марку за повећање плата радницима", рекао је Митровић.

Он је оцијенио да је повећање минималца сигурно оптерећење за поједине привредне субјекте, али да то није превелики број, те да ће дугорочно остварити ефекат.

"Повећањем минималца задовољство радника биће веће, као и њихова продуктивост на послу. Сигурно је да ће и одлив радне снаге бити мањи, јер ће ово повећање допринијети очувању радних мјеста. Влада ће у наредна два-три мјесеца пратити привреднике и реаговати мјерама ако буде потребно", рекао је Митровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана