Митровић: Три деценије од завршетка рата и даље трагамо за 53 особе

ГС
Митровић: Три деценије од завршетка рата и даље трагамо за 53 особе

БИЈЕЉИНА - Предсједник Удружења породица несталих бораца и цивила Семберије и Мајевице Смиља Митровић изјавила је да прошле године нису пронађени посмртни остаци ниједне од 53 српске жртве за којима трага ово удружење.

- Мада је од Одбрамбено-отаџбинског рата прошло три деценије и даље трагамо за посмртним остацима 53 особе са овог подручја, а све више родитеља умире од старости, болести, а да нису дочекали истину о својој дјеци - рекла је Митровићева.

Она је истакла да, упркос свим опструкцијама и тешкоћама, неће одустати од тражења најмилијих, указујући да се овај процес одвија преспоро.

- Нити има напретка, нити воље надлежних да се овај посао коначно заврши, а породице заслужују да знају како, гдје и зашто су нестали њихови најмилији - рекла је Митровићева.

Она је истакла да се сви морају више ангажовати, укључујући и Тужилаштво, Институт за тражење несталих и полицију.

- Немамо добру комуникацију у размјени информација са онима који би требало да раде овај посао. ДНК налази се сада шаљу у Холандију, а повратну информацију чекамо по неколико мјесеци и више, а идентификација се може урадити за 24 часа - рекла је Митровићева.

Она је поручила да породице несталих неће одустати од доказивања истине о страдању Срба у протеклом рату и да се неће помирити с тим да се за злочине кажњавају само Срби док се кривица осталих народа минимизира или негира.

Ово удружење је упутило иницијативу свим локалним заједницама да се на сједницама скупштина градова и општина бар једном годишње расправља о процесу тражења несталих особа.

Таква врста подршке би, сматрају, анимирала и надлежне да убрзају овај процес а породицама несталих омогућила да дођу од истине о страдању најмилијих за којом деценијама трагају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана