Митровић: Декларација ће показати значај у свим аспектима живота

Срна
Митровић: Декларација ће показати значај у свим аспектима живота

БАЊАЛУКА- Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа неће бити сведена на политички документ, већ ће показати свој значај у свим аспектима живота, од економског и привредног до културног и образовног, истакао је у Бањалуци представник Истраживачког центра Бањалука Љубинко Митровић.

Прије почетка округлог стола о Декларацији, који у просторијама Народне скупштине организује Истраживачки центар Бањалука, Митровић је нагласио да ће данас бити ријечи првенствено о практичној примјени свега наведеног у Декларацији.

-Организоваћемо конференцију посвећену привредницима, да видимо шта привредници очекују од Декларације, како да мијењамо слику коју гледамо цијело љето да се сатима чека на граничним прелазима и слично. Како да грађанима Српске и БиХ омогућимо бенефите - рекао је Митровић новинарима.

Копредсједавајући Парламентарног форума Република Србија - Република Српска Душан Марић изразио је очекивање да ће данашња размјена мишљења изњедрити приједлоге које ће помоћи бржем остваривању циљева из Декларације.

Нагласио је да прије свега мисли на побољшање економске и културне сарадње између Српске и Србије, али и побољшању сарадње БиХ и Србије и свих народа који овдје живе.

-Декларација у тачки 49 каже - Свесрпски сабор сматра да државни органи српског народа треба да понуде народима у окружењу споразум о историјском помирењу, трајном миру и развоју. Надам се да ће данашњи скуп и рад на остваривању Декларације допринијети да дођемо до тог помирења -нагласио је Марић.

Савјетних предсједника Републике Српске Марко Ромић напоменуо је да је Декларација најважнији политички документ Срба у 21. вијеку, те да је то својеврсни манифест опстанка и дјеловања српског народа у овом вијеку.

-Декларација је у свакој својој тачки извор будућег нормативног рада, прије свега двије скупштине, а онда на опертативном нивоу двије владе -, рекао је Ромић.

Истакао је да се у Декларацији инсистира на уређењу БиХ као дејтонске структуре, као оне у којој српски народ равноправно треба и мора да учествујуе у највишим уставним институцијама на нивоу БиХ.

-То је био подстицај да се такве тачке нађу у Декларацији. Јер тренутно у дејтонској БиХ имате потпуну маргинализацију српског и хрватског народа у заједничким институцијама, па и у овим највишим као што је Уставни суд - рекао је Ромић.

Народна скупштина Републике Српске на 10. редовној сједници, одржаној 2. јула, усвојила је Декларацију о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа и Закључке везано за ту Декларацију.

Декларацију је усвојила и Народна скупштина Србије.

Представници српског народа из Републике Србије и Републике Српске, као и представници Срба из региона и свијета, на Свесрпском сабору у Београду донијели су Декларацију о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана