Митрополит Лукијан се захвалио Додику

Срна
Митрополит Лукијан се захвалио Додику

СЕНТАНДРЕЈА - Манифестација "Српски дани - Мјесец српске културе у Мађарској" у организацији Епархије будимске, а под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика, отворена је вечерас у Српском црквеном музеју у Сентандреји.

Митрополит будимски Лукијан нагласио је да је циљ манифестације његовање српске културе и традиције, те захвалио покровитељима али и Мађарској у којој се уживају вјерске и културне слободе.

"Захваљујем покровитељима, предсједнику Републике Српске Милораду Додику и министарству културе Србије. Хоћу да истакнем да је предсједник Додик и ове године значајно помогао и донирао средства која ћемо искористити за промоцију културе. Ова помоћ није прва, а неће бити ни посљедња", истакао је митрополит Лукијан.

Отварајући манифестацију, митрополит будимски је рекао да је појам културе један од најсложенијих појмова, јер представља све духовне оквире који формирају поглед на свијет.

"О богатству наше културе не треба превише говорити. О њој говоре манастири, коло, гусле, филм, па и вез са Змијања. Говоре и дјела наших великих умјетника попут Уроша Предића, па све до данас", указао је у обраћању присутнима митрополит Лукијан.

Манифестација је отворена изложбом у Српском црквеном музеју "Урош Предић у Сентандреји"

Аутор изложбе и кустос музеја Коста Вуковић истакао је да је намјера била да се осим приказивања дјела Уроша Предића прикаже и заслуга породице Вујић која је заслужна за чување неких дјела од непроцјењивог значаја, која су поклоњена музеју.

"Ову прилику користим да захвалим породици Вујић који су Српском црквеном музеју поклонили ова дјела. Рити Вујић у то име поклањамо Меморијалну плакету", рекао је Вуковић.

Отварању манифестације у Мађарској присуствовао је државни секретар Владе Мађарске, градоначелник Сентандреје Филип Жолта, представници јавног и културног живота те бројни гости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана