Митрополит Хризостом освештао Спомен-цркву на Вељинама

Срна
Митрополит Хризостом освештао Спомен-цркву на Вељинама

ИСТОЧНА ИЛИЏА - Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом освештао је данас на Вељинама у Источној Илиџи Спомен-цркву Светог великомученика Димитрија, у којој су уписана имена 2.793 борца из Сарајевско-романијске регије погинула у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Митрополити Хризостом рекао је у бесједи да је ова црква подигнута у помен свих пострадалих из Источне Илиџе, али и општина са сарајевског поља у току Одбрамбено-отаџбинског рата.

"Помолите се Богу за све нас живе, али се данас на Митровдан посебно молитвено сјетимо и свих оних чија су имена овдје око нас и са нама", рекао је владика у обраћању великом броју вјерника.

Митрополит Хризостом истакао је да су сви пострадали увијек у молитвама.

"Данас славимо Бога и Светог Димитрија, али и све оне који су попут Светог Димитрија страдали за човјека, за љубав, за ближњега, за цркву Божију и сва оно што је свето и честито и нама и Богу приступачно. Нека је слава свима њима данас, а нека Бог нама подари здравље, мир и срећу", рекао је митрополит Хризостом.

Након чина освештања, услиједила је литија око спомен-цркве, а у току је Света архијерејска литургија.

Освештању, осим великог броја вјерника, присуствовали су представници институција Републике Српске и БиХ, Борачке организације, Министарства унутрашњих послова Републике Српске, син некадашњег начелника Главног штаба Војске Републике Српске Дарко Младић и други званичници и гости.

Осим Митрополије дабробосанске и Српске православне парохије добрињске, организацију догађаја помогли су Борачка организација "Илиџански борац" и општина Источна Илиџа.

У спомен-цркву уписана су имена 2.793 борца који су дали животе за опстанак Срба на овим просторима и чија је жртва темељ Републике Српске, те је освештање спомен-цркве посебан чин за све Србе Сарајевско-романијске регије, поручили су представници Борачке организације "Илиџански борац".

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да је освештање спомен-цркве на Вељинама у Источној Илиџи, у којој су уписана имена српских бораца Сарајевско-романијске регије страдалих у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату, од великог значаја не само за Источно Сарајево, већ и за Републику Српску, те посебан чин за цјелокупни српски народ.

Додик је оцијенио да је изградња спомен-храма један од начина којим се његује култура сјећања у Источном Сарајеву, граду у којем су уточиште нашли бројни сарајевски Срби који су преживјели највећу голготу протеклог грађанског рата у БиХ.

"На овај начин вратићемо само дио дуга припадницима Сарајевско-романијског корпуса који су страдали за своју веру, свој народ, своју Републику Српску и нашу слободу, те пружити подршку и Српској православној цркви и култури памћења уопште", нагласио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана