Митинг „Бранимо Српску“ у Дервенти: Нико нема право да руши институције Српске

ГС
Митинг „Бранимо Српску“ у Дервенти: Нико нема право да руши институције Српске

ДЕРВЕНТА - Република Српска биће јака онолико, колико су јаке њене институције и колико су јаке вјера и љубав народа према Српској. Порука је ово званичника Српске с народног митинга „Бранимо Српску одржаног вечерас у Дервенти.

Званичници су поручили су да нико нема право да руши и деградира институције Републике Српске, јер су оне резултат воље грађана. Наглашено је да се Српска не може одрећи своје имовине, која је дејтонска категорија и припада народу Републике Српске и тако ће, кажу, и остати.

Поручено је да се против предсједника Републике води монтирани процес пред Судом БиХ, само зато што је извршавао своју уставну дужност.

Поред више хиљада грађана, скупу су, између осталих, присуствовали представници институција Републике Српске, српски представници у заједничким институцијама и начелници и градоначелници локалних заједница из цијеле регије.

- Лијепо је бити домаћин овог скупа, желимо бити своји на своме - рекао је на почетку митинга Милорад Симић градоначелник Дервенте.

Истакао је да слоган „Браним Српску“ не говори о агресији, не говори ни о једном сегменту да некоме правимо штету.

- Чувамо тековине које су ратом стечене. Бранимо Републику Српску, не дајемо институције. Ако их не буде, онда нема ни нас - поручио је Симић.

Српска ће бити и остати јака колико су јаке њене институције и колико је јака воља и љубав наших грађана за Републику Српску, поручила је Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ.

- Много пута смо се окупили и показали своју снагу, а то чинимо управо и сада. Можда је чудно што се 2023. поново боримо за Републику Српску, и наступамо под слоганом „Бранимо Српску“, а било би нормално и логично да живимо мирно и стабилно у окружењу од којег не морате да се браните. Нажалост, ми смо у окружењу од којег морамо да се бранимо - истакла је Цвијановић.

- Ви сте они који браните и чувате Републику Српску. Они који је нападају боје се вас. Они само прате колико ће се грађана скупити и шта ће они поручити. Ових дана пишу дописе и питају ко је организатор скупова „Бранимо Српску“. Народ Републике Српске је организатор ових скупова - поручио је Радован Вишковић премијер Српске.

Истакао је да су га грађани и народ и позвали да присуствује овом скупу.

- Док год имам позив и подршку грађана Српске не бојимо се за нашу будућност и они то савршено знају - рекао је Вишковић.

Ненад Стевандић, предсједник Народне скупштине Републике Српске, каже да се Српска не може одрећи своје имовине, коју је крвљу и патњом заслужила.

- Ми бранимо заставу, амблем и имовину Републике Српске, а њен предсједник је дужан да то све представља. Када би склонили њега, склонили би онда и имовину за коју је он потписао закон. Ми имамо имунитет, а он нема, зато што је проводио наше одлуке. Нисмо људи који се могу одрећи ни разума нити памети, нити предсједника Српске кога смо демократски изабрали - поручио је Стевандић.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић поручио је да Српска и њене институције ни по коју цијену неће одустати од заштите својих права, својих институција и свега онога за шта смо се борили.

- За Српску је више од 20 хиљада најхрабријих синова дало своје животе, а најмање три пута толико оних који су дали дијелове свог тијела - поручио је Ђокић.

Ђокић је нагласио да се мора одлучно наставити са политиком одбране Републике Српске, преноси РТРС.

Скупови „Бранимо Српску“ претходно су одржани у Требињу, Зворнику, Добоју, Приједору и Градишци. Са свих ових скупова грађани су поручили да су одлучни у очувању Републике Српске, њених институција и имовине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана