Митић: Побједа Ердогана одговара Бањалуци и Београду

Вељко Зељковић
Митић: Побједа Ердогана одговара Бањалуци и Београду

АНКАРА – Побједа Реџепа Тајипа Ердогана на предсједничким изборима у Турској представља велики пораз Запада, који је све вријеме прије избора "гурао" и фаворизовао његовог ривала, опозиционог кандидата Кемала Киличдароглуа, каже за „Глас Српске“ научни сарадник Института за међународну политику и привреду из Београда Александар Митић.

Митић додаје да сматра да ће његов однос према балканским земљама остати исти, јер се ради о једној предвидивој и помирљивој политици, која ће сигурно одговарати и Бањалуци и Београду у наметнутим геополитичким околностима.   

- Иако је Ердоган изгубио у већим градовима, он је и тамо постигао добре резултате у односу на неке раније изборе. Мислим да је на крају пресудило то што су грађани у њему видели политичара који не дозвољава другима да се мешају у унутрашње ствари Турске. Ради се о једном конзервативном гласачком телу, које се бојало тих промена - истакао је Митић додајући како је након ових избора јасно да се многима у Турској допада тај независни курс политике који је Ердоган успоставио посљедњих година, а који се, прије свега, односи на западне земље.

Када су у питању очекивања да ли ће он наставити са дипломатским играма, клацкалицом између Истока и Запада, Митић каже како је нереално очекивати да дође до побољшања односа између предсједника САД Џоа Бајдена и Ердогана, јер је за то потребна искрено пружена рука америчког предсједника.

- Те руке не можемо видети, али уколико би до тога и дошло, не верујем да би је Ердоган оберучке прихватио. И када је у питању ЕУ, не очекујем неке веће позитивне промене. Раније успостављени јаз ће и даље бити присутан, јер је Ердоган одавно схватио да од чланства Турске у овој европској заједници нема ништа. Толико је година понижаван и он то неће више трпети. Наравно, ту је и Русија, која му је пружила нескривену подршку, па и ону економску. Ердоган ће знати да то цени, те верујем да ће ови односи између Анкаре и Москве бити додатно учвршћени, што је нови проблем и ударац за већ уздрмани Запад - навео је Митић.

Ердоган је побиједио у другом кругу предсједничких избора добивши повјерење 52 одсто бирача, а аналитичари оцјењују да су му грађани, и поред тешке економске ситуације и мигрантске кризе, поново пружили подршку јер је успио да у њиховим очима изгради имиџ снажног лидера, модерног султана који се не клања никоме.

Према њиховом мишљењу, послије скромних почетака Ердоган је несумњиво израстао у политичког гиганта, предводећи Турску посљедњих 20 година и преобразивши земљу више него било који лидер послије Мустафе Кемала Ататурка, оца савремене републике, те да се из његове нове побједе може закључити да већина грађана Турске и даље радије бира "чврсту руку".

Такође, иако је Турска једна од важнијих чланица НАТО-а, не треба очекивати, како наводе аналитичари, ни да Ердоган прекине своје везе са Кремљом, поготово оне економске, што ће му и у наредном периоду омогућити да има моћну позицију у геостратешком смислу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана