Митић о резултатима избора у Црној Гори: Сарајево и Приштина изгубили савезника

Вељко Зељковић
Митић о резултатима избора у Црној Гори: Сарајево и Приштина изгубили савезника

БАЊАЛУКА - Убједљива побједа кандидата покрета “Европа сада” Јакова Милатовића на предсједничким изборима у Црној Гори представља почетак нове ере за Црну Гору, која ће бити “љековита” и за цијели регион, јер са чела државе одлази Мило Ђукановић, човјек који је своју досадашњу власт градио на националним подјелама и антисрпској политици.

Каже ово за “Глас Српске” научни сарадник Института за међународну политику и привреду из Београда Александар Митић, наводећи како сматра да су предсједнички избори у Црној Гори одржани 2. априла историјски догађај за Црну Гору, али и српски народ у цјелини.

- Режим Мила Ђукановића је у претходном периоду нанео много зла српском народу. Сада се отвара ново поглавље, које је одшкринуто још пре две и по године, када је његов ДПС први пут остао без власти. Ово сада је добра прилика да се дефинитивно раскрсти с једном погубном политиком која је од Црне Горе направила антисрпски елемент. Мислим да је Милатовић прави човек да направи тај један стратешки заокрет, који ће читавом региону донети једну стабилност, што сигурно није била политика Ђукановића, која је била изузетно дестабилизујућа - истакао је Митић.

Наводи и да га нису зачудиле поједине негативне реакције из Сарајева и Загреба, а у којима се наводи како побједа Милатовића представља побједу великосрпске идеје и уводи Црну Гору у тежак и “мрачан период за БиХ и Косово”. Према његовом мишљењу, ово и јесте “мрачан дан за власти у Приштини”, јер су оне до сада имале јаку политичку подршку Ђукановића.

- Његовим одласком Приштина губи једну јаку полугу и стратешки ослонац. Ђукановић је то био и бошњачком политичком фактору у БиХ. И када изгубите једног тако великог и моћног савезника, онда треба и очекивати овакве реакције. Тим “душебрижницима” то постаје велики проблем и изазива фрустрације какве и данас видимо у Сарајеву. Ти и такви треба коначно да схвате да се на антисрпској политици не може градити мир и суживот. Таква политика никуд не води. Већина грађана у Црној Гори је то схватила - поручио је Митић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана