Митић: Додик и Путин учврстили савезништво Српске и Русије

СРНА
Митић: Додик и Путин учврстили савезништво Српске и Русије

БЕОГРАД - Научни сарадник београдског Института за међународну политику и привреду Алексадар Митић оцијенио је да је сусрет предсједника Републике Српске Милорада Додика и руског предсједника Владимира Путина у Казању учврстио савезништво Српске и Руске Федерације.

Митић је за Срну истакао да је то посебно важно с обзиром на повећане притиске које посљедњих мјесеци трпи и сам предсједник Додик.

Он сматра да је најважнији аспект сусрета два предсједника апсолутни континуитет у контактима и међусобној подршци у већ дуго времена изузетно изазовном окружењу.

"Подршка Руске Федерације је кључна за Републику Српску у Савету безбедности УН. То се показало приликом покушаја именовања такозваног високог представника или приликом дебате у продужетку мисије Алтеа, када су руски амбасадори у потпуности стали уз Републике Српске и практично промовисали ставове", изјавио је Митић.

Он је нагласио да је економска сарадња, такође, важна за Српску, нарочито у контексту пријетњи са Запада упркос томе што та сарадња у данашњим условима не може да достигне жељене обиме.

Митић је указао да, с друге стране, не треба заборавити да је Додик посјетио и подржао Путина у мају прошле године, пред такозвану "украјинску контраофанзиву", у околностима у којима су многи на Западу очекивали да ће Русија доживјети пораз на бојном пољу, што се није догодило.

"Русија је данас снажнија него што је била пре годину дана, не само на фронту, већ и на економском плану, с обзиром на то да западни аналитичари признају да санкције нису уродиле плодом због успешног руског пивота ка азијским тржиштима.

То је, између осталог, резултирало и проценом Међународног монетарног фонда /ММФ/ о расту руске економије од 2,6 одсто", навео је Митић.

Говорећи о узајамној подршци два савезника, Митић је објаснио да Република Српска пружа Русији оно што јој је у овом тренутку најпотребније, а то су разумијевање за специјалну војну операцију, противљење увођењу санкција Москви и НАТО интеграцијама БиХ.

"Москва, пак, даје пуну подршку Бањалуци у одбрани од покушаја да се Република Српска уруши одузимањем надлежности, имовине и политичке независности у одлучивању. Те поруке су поновљене и учвршћене, што је веома важно", констатовао је Митић.

рема његовим ријечима, реакције Запада на сусрет у Казању су очекиване и оне су изузетно критичне и фокусиране на то да је оваква сарадња недопустива, да је неспојива са регионалном стабилношћу и да, како они кажу, промовише "малигни утицај".

"То је логично, јер је ова сарадња брана интересима промотера антисрпске и антируске политике. Република Српска нема обавезу усклађивања са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ у погледу санкција према Руској Федерацији", указао је Митић. Он је истакао да се то неће десити ни у случају да БиХ почне преговоре о чланству у ЕУ, јер је хармонизација неопходна тек у тренутку формалног приступања Унији.

"Када и да ли ће се уопште то десити зависи од много фактора, од којих многи нису у надлежности ни Бањалуке нити Сарајева", рекао је Митић. Говорећи о значају Ордена Александра Невског, којим је Путин одликовао Додика, Митић је оцијенио да за Републику Српску ово признање значи не само захвалност за све урађено до сада, већ и мотивацију и гаранцију да ће односи Српске и Руске Федерације остати на највишем нивоу повјерења и подршке.

Он сматра да овај орден за предсједника Додика значи и додатну подршку вођењу спољнополитичке самосталности у контексту узурпације заједничких институција БиХ од стране политичког Сарајева.

"Истовремено, орден је и потврда признања Бањалуци на истрајности у примјени Резолуције о војној неутралности Народе скупштине Републике Српске у геополитичком контексту, у којем се БиХ покушава увући у НАТО упркос јасном противљењу српског народа", навео је Митић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик предводио је делегацију Српске у вишедневној посјети Руској Федерацији гдје се састао са руским предсједником Владимиром Путином.

Делегације Српске претходно је боравила у Бјелорусији гдје се састала са државним врхом, са предсједником Александром Лукашенком на челу

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана