Митар Ковач за „Глас“ о нападу Украјине на Русију: Очајнички потез осуђен на пропаст

Вељко Зељковић
Митар Ковач за „Глас“ о нападу Украјине на Русију: Очајнички потез осуђен на пропаст

Напад украјинске војске на Русију, односно Курску област, али и отварање још једног фронта у Белгородској области из које је почела евакуација цивилног становништва није могао бити изведен без сагласности те војне и техничке помоћи НАТО земаља и њиховог сателитског извиђања.

Каже ово директор Евроазијског безбједносног форума Митар Ковач у интервјуу за “Глас Српске”“, наводећи да је Кијев покретањем ове акције ставио све на коцку, заигравши игру из које ће опет изаћи као велики губитник.

- Украјински блицкриг ће на крају пропасти. Руске снаге су већ, војним жаргоном речено, изоловане ово подручје те је само питање времена када ће повратити и контролу. Очекујем да након овог Русија крене у велику офанзиву на регију Суми, из које је извршен напад - наводи Ковач, генерал у пензији, анализирајући покушаје Украјине да рат пренесе и на територију Русије.

ГЛАС: Који су мотиви Кијева да буде изведена ова помало самоубилачка војна акција?

КОВАЧ: Постоји их неколико. Први је да се код међународне јавности, али и ментора и донатора новца и оружја створи утисак да је Украјина поуздан и јак савезник, који може да изађе на крај са моћном Русијом, преносећи део ратних сукоба и на њену територију. Други циљ је сигурно био да се охрабри украјинска јавност, односно да јој се покаже да је војска наводно и даље јака и у стању да се бори са руском. Ово је требало да буде порука - није још све изгубљено.

На овај начин се шаље и порука - ако смо могли продрети на руску територију, зашто једног дана не бисмо могли повратити и изгубљену, коју тренутно држи руска војска. Ово се некако поклапа са добијањем авиона Ф-16, “патриота” и других борбених система, пре свега ракета за авионе које имају већи домет, односно оперативну дубину.

Трећи моменат ове приче је покушај да се на овај начин утиче и на руско јавно мњење, да се направе одређене пукотине. Али, како видимо, до тога није дошло. У ствари слањем дела елитних јединица у Курску област, које ће сигурно након ове акције бити десетковане, настаће много рупа у украјинској одбрани, које сваким даном постају све очигледније и веће. Да закључим, био је ово потез очајника, који је заиграо на једну од последњих карата.

ГЛАС: Да ли на овај начин Кијев можда жели направити себи нешто повољнију позицију за неке будуће преговоре?

КОВАЧ: Неки аналитичари и то наводе као један од мотива овог напада, али не верујем да је то био разлог. Руско руководство има јасан став када су у питању неки евентуални мировни преговори. Тачно се зна шта су њихови услови и они су у томе категорични.

ГЛАС: Колико овај напад има везе и са гасним чвориштем Суџа у близини истоименог града? Ради се о погону преко којег се поједине земље Европске уније снабдијевају руским гасом.

КОВАЧ: Не верујем да ће западне земље дозволити Украјини да евентуално буде уништен овај погон, иако је раније било случајева да је то рађено од стране Кијева и њихових ментора из Вашингтона. Присетимо се гасовода “Северни ток”. Врло често су извођени и напади на нуклеарну електрану “Запорожје”. Ради се о сулудим и непромишљеним потезима. Русија им све то неће заборавити. Мислим да су пред нама дани када треба очекивати промену досадашње руске тактике.

ГЛАС: У којем правцу би она могла ићи?

КОВАЧ: Русија је до сада водила један рат исцрпљивања украјинских снага. И то је давало ефекта, али у овим новонасталим околностима руски стратези ће претпостављам променити тактику и донети далеко офанзивнију војну стратегију, што подразумева и већу војну контролу, не само припојених територија већ и граничних.

То ће вероватно подразумевати стављање под контролу свих територија које граниче са реком Дњепар. То онда значи и долазак до Кијева. На југу ће покушати да лише излазак Украјине на Црно море. Да би то што успешније било изведено, захтеваће додатну мобилизацију војних снага, што ће сигурно наићи на одобравање у руској јавности, поготово након ових последњих акција Украјине.

Запорожје и Курск

ГЛАС: Запорошка нуклеарка је јуче погођена дроном, да ли може бити угрожена безбједност и нуклеарне електране “Курск”? Због чега су ови енергетски објекти на мети украјинске војске?

КОВАЧ: Ово није први пут да се она нађе на мети. Ради се о изузетно важном енергетском објекту. У неком претходном периоду Кијев је покушао да је поврати под контролу, али нису успели. Постају свесни да то неће моћи те на своје начине настоје да је онеспособе, а за то окривљујући руску страну. Ко нормалан би уништавао нешто што држи под својом контролом, а при томе је нешто стратешко?!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана