Митар Ковач, војни аналитичар, за “Глас Српске”: Српска не смије дозволити да од ње направе колонију

Вељко Зељковић
Митар Ковач, војни аналитичар, за “Глас Српске”: Српска не смије дозволити да од ње направе колонију

Након пријема Финске у НАТО, а вјероватно и Шведске до краја ове године, челници овог војног савеза и стратези из Вашингтона, учиниће све да и БиХ увуку у ову организацију. Истакао је ово у интервјуу за “Глас Српске” директор Евроазијског безбедносног форума из Београда, генерал у пензији Митар Ковач анализирајући актуелна дешавања у свијету и региону.

- Водеће земље НАТО-а не крију да им је то стратешки циљ и тражиће начина да то спроведу и у дело, а поготово због одричитог става става власти у Српској по том питању. Мислим да ће покушати да нађу начина да политички заобиђу Бањалуку. Због тога и оволики западни притисци, претње санкцијама, црне листе, актуелизовање питање имовине. Мислим да се Српска мора држати свог досадашњег става, јер се овај војни савез налази на издисају. Мислим да би то постало извесно уколико би Доналд Трамп поново дошао на власт. Уколико би БиХ којим случајем ипак на неки волшебан начин била увучена у НАТО, Српска би експресно била претворена у колонију, што се уосталом и сада настоји, јер погледајте каква се фарса води око отимања имовине Српској - каже Ковач.

У наставку овог разговора Ковач се осврнуо и на цурење тајних и повјерљивих списа из Пентагона, али је открио и зашто Америка толико форсира Кијев да покрене велику офанзиву, те зашто мисли да је трећи свјетски рат већ у току.

ГЛАС: На друштвеним мрежама објављен је велики број повјерљивих америчких тајних списа. Да ли они могу негативно да утичу на западно савезништво, али и сами даљи ток рата у Украјини?

КОВАЧ: Прочитао сам како амерички истражитељи разматрају како је могло доћи до цурења ових списа. До сада су изнели неколико теорија, од оне да је то незадовољство радника неке од обавештајних служби, као што је својевремено био Едвард Сноуден, до тога да је то могао учинити и неки инсајдер који жели да наруши америчку националну безбедност.

ГЛАС: Шта ви мислите?

КОВАЧ: Сматрам да је све ово режија америчких обавештајних служби, јер након 2013. и Сноудена, овакво цурење поверљивих обавештајних списа је мало вероватно. Зар не мислите да америчке власти до сада не би откриле ко је то урадио?! Због тога сматрам да иза свега стоје стратези из Пентагона, који су свесно пустили одређени број “стварних” докумената у јавност, али и део оних који су деломично преправљени. Све ово је део једног информативног рата који САД воде против Русије, али је сигурно и једна врста показивања моћи, да нико у свету није недодирљив.  

ГЛАС: Из Кијева се већ данима најављује велика украјинска офанзива. Да ли ће до ње и доћи?

КОВАЧ: Информативни рат присутан је од самог почетка сукоба у Украјини. И ово најављивање велике офанзиве је део тога. Мислим да се ради о задњем покушају Кијева да оствари неки војни успех, како би се оправдало то што су у Украјину послате огромне количине оружја, али и новца. Зеленском се даје последња шанса да промени стање на терену и ако не успе у том мислим да улазимо у једно ново раздобље овог рата, које би могло водити ка проналажењу неког мировног решења.     

ГЛАС: Да ли Вашингтон од Пољске и балтичких земаља прави један мини војни савез унутар НАТО-а?

КОВАЧ: Америка зна да су јој те земље, заједно с Румунијом, највернији војни и политички савезници. Те земље треба да буду ударна америчка песница према Русији, у евентуално неком другом полувремену украјинског рата. Мислим да ће се свему томе прикључити и Немачка, којој је дозвољено да 100 милијарди евра утроши за обнову и модернизацију своје војске.   

ГЛАС: Како гледате на неочекивани заокрет у спољној политици Молдавије. Предсједница Маја Санду истакла је да се већина грађана противи идеји напуштања неутралности и уласка у НАТО.

КОВАЧ: Као прво треба знати да је она на то место дошла на “крилима запада”. Али очигледно је схватила, баш као и обични људи из ове омалене земље, да НАТО нигде није донео срећу. Погледајмо шта се десило с Украјином. Мислим да је овај заокрет резултат и страха шта би се након евентуалне одлуке о уласку у НАТО могло десити с Придњестровљем.

ГЛАС: Паралелно с овим прави се и неко ново жариште на просторима Индо-Пацифика. Да ли ови простори могу постати мјесто на ком ће почети трећи свјетски рат?

КОВАЧ: Мислим да је, према неким мерилима, трећи светски рат већ у току. И он није војни, већ хибридни - економски, политички, нафтни, информативни. Овај рат води ка стварању једног новог светског поретка у ком САД неће бити једина велика светска сила. Све отвореније стратешко савезништво Кине и Русије се профилише као нови центар моћи у свету који пропагира суверенизам, а не глобалистички и хегемонистички поглед на свет.

Народни бунт

ГЛАС: Како коментаришете изјаве француског предсједника да би Европа требало да направи одређени отклон од САД?

КОВАЧ: Емануел Макрон није суверени председник. Показао је то до сада у много наврата. Он не поштује интересе свог народа, већ само глобалистичке елите. Због тога Француска већ годинама економски тоне. Мислим да је он на овај начин желео смањити страсти и народни бунт у земљи, јер већина Француза не воли Америку и НАТО. И он то сада користи, како народни протести, не би прерасли у нешто више.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана