Митар Ковач о посљедицама санкција Русији: ЕУ пуца по шавовима, могући и протести

Вељко Зељковић
Митар Ковач о посљедицама санкција Русији: ЕУ пуца по шавовима, могући и протести

Европска унија због енергетске кризе и проблема у вези са снабдијевањем гасом полако пуца по шавовима, јер је све више земаља које се противе гасном ембаргу према Русији. Поред овог пуцања по унутрашњим шавовима, многим европским земљама због тешке економске и финансијске ситуације и бумеранг ефекта уведених санкција пријети могућност да се већ на јесен сусретну са озбиљним и великим политичким потресима и грађанским протестима.

Каже ово у интервјуу за “Глас Српске” директор Евроазијског безбједносног форума из Београда, генерал у пензији Митар Ковач, наводећи како су бриселске бирократе играјући по нотама Вашингтона и Лондона гурнуле Европу у политички и економски окршај са Русијом из којег никако не може изаћи као побједник.   

- Назнаке тога већ можемо видети у многим земљама, у којима политичке фотеље постају све врелије. Осврнимо се само на Италију или, рецимо, Немачку. Ти процеси неће заобићи ни земље у региону, јер ће доћи до различитих облика социјалног бунта. Поставиће се питање властима зашто су се определиле да свесно земљу уведу у рецесију, несташице, рестрикције, што је у темељу уздрмало досадашњи лагодни живот Европљана, ненавиклих на овакве и сличне ствари - каже Ковач. 

ГЛАС: И док Европа муку мучи са посљедицама уведених санкција, САД увозе руско ђубриво због, како је наведено, забринутости да би вртоглави раст глобалних цијена ђубрива могао да доведе до несташице хране.

КОВАЧ: И ово показује како је Европска унија заморче у рукама Вашингтона. Америка игра дуплу игру. Пентагон је ову кризу пројектовао и сигурно је да они неће вући оне потезе против Русије који би на било који начин могли да јој штете, за разлику од бриселских бирократа, које као да се труде да што више загорчају живот грађанима Европске уније. Политика Европске уније се кроји у САД и Великој Британији. Тамо се кроје све одлуке, од безбедносних, преко политичких до економских. И док је тако, Европска унија, односно већина чланица неће имати будућност. Не би ме чак зачудило да се на крају појави нека америчка компанија која ће Европи продавати руски гас са другом “етикетом”. Да закључим, Америка се са Европом, преко Русије, игра мачке и миша.

ГЛАС: Може ли се наслутити крај ове агоније?

КОВАЧ: То ће се десити када Русија оствари све своје прокламоване политичке и безбедносне циљеве, али и када на Западу схвате да ова њихова игра око Украјине може свет само довести у још већи глиб. Повучене су већ линије поделе Украјине. А да би се ставила и тачка на све, неопходно је да дође до геостратешког договора. 

ГЛАС: Ко би требало да стави параф на тај договор?

КОВАЧ: Русија, Америка и Кина. Без тога нема ни краја. Европа се у свему томе готово ништа не пита. Ово није руско-украјинска криза, већ глобална, што се може видети у домену економије, финансија и политике. Долар је готово достигао евро. Све то је довело до краха унутар Европске уније. 

Удар на долар

ГЛАС: Русија је недавно Индији продала нафту, али је при томе тражила да то плаћање не буде у доларима. Да ли је ово увод у причу о “дедоларизацији”?

КОВАЧ: Иза енормног штампања долара од стране ФЕД-а крије се велика глобална пљачка. Америка је долар наметнула као основну валуту у трговању. И та чињеница чува ову земљу од економског краха. Многе земље, поред Русије, доводе у питање тај досадашњи концепт плаћања, пре свега нафте. Ту се, пре свега, мисли на земље које деле сличан систем вредности као и Русија, али и оне које се боре против глобализма. Уколико се ова пракса уведе у већој мери, биће то озбиљан ударац на долар и Америку. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана