Митар Ковач, члан Листе “Ми - глас из народа”: Ко држи Београд, управља и Србијом

Вељко Зељковић
Митар Ковач, члан Листе “Ми - глас из народа”: Ко држи Београд, управља и Србијом

Листа “Ми - глас из народа” направила је велико изненађење на протеклим парламентарним, али и изборима за град Београд. Повјерење грађана обезбиједило им је 13 мјеста у парламенту Србије, те пет или шест мандата у Скупштини града Београда

 Оснивачи овог политичког покрета су доктор Бранимир Несторовић, новинар Синиша Љепојевић, политиколог Александар Павић, адвокат Бранко Павловић, али и генерал у пензији Митар Ковач, који у интервјуу за “Глас Српске” каже како му је још у вријеме предизборне кампање постало јасно да ће ова листа доживјети велики изборни успјех.

- Иако смо били нови политички играчи, обилазећи градове по Србији у предизборно време видели смо да имамо велику подршку грађана, те да доста њих подржава нашу програмску политику, а која се пре свега односи на заштиту српских националних интереса. Прво је питање КиМ. Не смеју се потписивати никакви “споразуми о нормализацији односа”, а поготово не француско-немачки предлог који подразумева признање лажне државе Косово и увлачење јужне српске покрајине у НАТО савез. То се мора спречити. Друго на чему ћемо инсистирати јесте да Србија не иде ка Европској унији уколико се настави са бриселским уценама. Увек постоји алтернатива. Наравно, ту је и питање односа према НАТО савезу, санкција Русији, али и заштита Републике Српске. Велики део грађана је то препознао и пружио нам подршку - каже Ковач.

ГЛАС: Када сте одлучили да направите ову листу, шта су били главни мотиви?

КОВАЧ: Па управо поменуте ствари, односно очување српских националних и виталних интереса државе Србије. У нашем програму смо јасно дефинисали за шта ћемо се залагати и борити као нови субјект на политичком небу Србије. Ту су и питања безбедности, спољне политике, привреде и развоја Србије, али и, наравно, очувања традиције.  Као што смо истицали током изборне кампање, тако и након ње, нећемо се сврставати ни на чију страну, ни власти, а поготово не опозиције. Увек ћемо пре подржати суверенистичку политику, него ону “европејску” која је на штету српских националних интереса.

ГЛАС: Да ли је тачно да сте на предизборну кампању потрошили само 12.000 евра?

КОВАЧ: Потрошили смо мање од тога. Нисмо тражили новац од државе за кампању. Нисмо хтели ни да прихватимо финансијску помоћ разних тајкуна. Успели смо да останемо чисти и своји. Доста смо користили друштвене мреже. Новац који добијемо након ових избора, а као посланичка група у парламенту Србије, искористићемо за јачање наше организације. 

ГЛАС: Показало се да је ваша листа тас на ваги у формирању нове власти у Београду. Три су могућа сценарија, први и други да подржите неку од страна, или да буду расписани нови избори. Шта је најреалније, а поготово јер је став челних људи ваше листе да не долази у обзир сарадња са представницима листе “Србија против насиља”?

КОВАЧ: Нећемо мењати свој став, а он је познат. Сигурно је да нећемо стати на страну оних који, према нашем мишљењу, воде једну погубну националну политику. Београд није нека обична локална средина. То је четвртина Србије. Онај ко држи власт у овом граду битно утиче на готово сва крупна политичка питања у Србији. 

ГЛАС: Како онда изаћи из ове пат-позиције?

КОВАЧ: Не бих сада износио свој став. Видећемо. Велики је проблем ово што сада ради опозиција, што подсећа на обојену револуцију и покушај прављења неког новог Мајдана. Тако нешто не можемо подржати и осуђујемо такав однос према држави. У наредних неколико дана донећемо коначну одлуку о питању формирања власти у Београду и упознати јавност.  

Гласачи из Српске

ГЛАС: Како гледате на прозивке и оптужбе на рачун гласача из Српске, а које су стигле од стране представника листе “Србија против насиља”? Чуле су се многе ружне ријечи.

КОВАЧ: Нажалост, то је питање беспотребно исполитизовано и стављено у први план иако се ради о малом проценту људи. Занемарљивом. То може само повећати поделе унутар Србије. Ако је било и неких пропуста, односно уколико надлежне институције утврде да их је било, треба их исправити, а не рушити институције. Мислим да би далеко боље било да се убудуће ово гласање обави на одређеним местима у Републици Српској.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана