Мишић: Радници ће имати одговор на минималац

Маријана Миљић Бјеловук
Мишић: Радници ће имати одговор на минималац

БАЊАЛУКА - Радници у Српској знаће да одговоре на одлуку Владе да повећа најнижу плату за свега 50 марака, поручила је предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић на конференцији за новинаре након што је Влада Српске донијела одлуку да најнижа плата за ову годину износи 700 марака.

Нагласила је да су послодавци у прошлој години пријавили добит у износу од три милијарде нето и уплатили порезе на ту остварени добит.

- Влада Републике Српске је из буџета упосљедње четири године издвојила више од милијарду марака чистог ниовца и послала на адресу значајног броја привредника у Српској за њихово богаћење  - казала је Мишићева.

Нагласила је да су и у првој и другој ситуацији допринос дали радници РС.

- Они су за свој предан рад добили ово ошто су добили од Владе.  Радници Српске знаће да одговоре на овакву одлуку. Посљедице овакве одлуке припадају онима који су је донијели, а то су послодавцима и Влада РС  - поручила је Мишићева.

Вишковић: На минималац иде и минули рад

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да ће најнижа плата за ову годину бити 700 КМ и да је о томе Влада данас донијела одлуку.

Вишковић је подсјетио да се једино у Републици Српској на најнижу плату рачуна и минули рад.

- Неко ко има 20 година радног стажа он има још и 10 одсто на минули рад тако да ће се та најнижа плата кретати у распону од 700 КМ до скоро 800 КМ за оне који имају више од 30 година радног стажа - рекао је Вишковић.

Он је нагласио да је у Српској најнижа плата већа него у Федерацији БиХ за 110 КМ, наводећи податак да је нето најнижа плата у другом ентитету за 2023. годину 590 КМ.

- Ми смо ту плату имали 1. јануара 2022. године и када упоредите период од 1. јануара 2022. године са најнижом платом за 2023. годину онда имате повећање најниже плате у Српској за 18,6 одсто. То је значајно повећање него што је просјечна инфлација у Српској забиљежена у 2022. години -  рекао је Вишковић.

Он је додао да је Влада одлуку о износу најниже плате донијела цијенећи позицију послодаваца Српске, захтјеве Савеза синдиката Српске и анализу свих економских показатеља за 2022. годину.

Премијер се нада да ће то задовољити и једну и другу страну у Републици Српској, као и раднике.

- Морали смо повести рачуна и о послодавцима који раде у ниско акумулативним гранама. Нисмо их смјели овог момента оптеретити са значајно већом најнижом платом како не бисмо угрозили њихово пословање и дошли у позицију да у Српској због значајног раста најниже плате доведемо одређене послодавце да не могу функционисати - рекао је Вишковић.

Он је додао да су Министарство финансија и Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Српске презентовали економске показатеље према којима је Влада донијела одлуку о најнижој плати за ову годину.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана