Мишел: Важна улога Предсједништва на европском путу БиХ

Срна
Мишел: Важна улога Предсједништва на европском путу БиХ

САРАЈЕВО - Предсједник Европског савјета Шарл Мишел поручио је данас у Бриселу да Предсједништво БиХ има важан задатак да максимално искористи овај јединствени замах на путу БиХ ка ЕУ и да убрзано настави са неопходним радом.

То подразумијева, изнад свега, провођење обавеза из Бриселског политичког споразума из јуна 2022. године /Политички споразум о принципима за осигурање функционалне БиХ која остварује искораке на европском путу/ и корака у складу с препорукама Европске комисије из октобра, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

Предсједник Европског савјета је нагласио на данашпњем састанку са члановима Предсједништва БиХ да реформе и испуњење 14 кључних приоритета из Мишљења остају кључни за даљи напредак БиХ на њеном европском путу.

Мишел је снажно охрабрио Предсједништво да заједно са Савјетом министара изради конкретну мапу пута за имплементацију кључних приоритета са прецизним роковима за сваки корак.

Он је додао и потребу брзог овлашћивања Савјета министара да закључи ревидирани Споразум о статусу са Фронтексом и да без одгађања потпише и ратификује регионалне споразуме о мобилности како би се становништву донијеле практичне и опипљиве користи.

Мишел је истакао и важност усклађивања са заједничком спољном и безбједносном политиком ЕУ, као и континуирану спремност ЕУ да прати и подржи БиХ у овим напорима, наводи се у саопштењу из Делегације ЕУ у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана