Мишел: Проширење на западни Балкан 2030, али амбициозан циљ

Танјуг
Мишел: Проширење на западни Балкан 2030, али амбициозан циљ

БЛЕД - Предсједник Европског савјета Шарл Мишел изјавио је данас да је његова процјена да Европска унија и Западни Балкан до 2030. године треба да буду спремни за проширење реалан, али амбициозан циљ, уз напомену да је ово први пут у европској историји да је лидер неке од институција ЕУ био тако јасан у вези са датумом.

Он је у интервјуу словеначкој агенцији СТА нагласио да постоји политичка воља за проширење у ЕУ.

-Морамо да урадимо много на обе стране да бисмо били сигурни да ћемо до 2030. године бити спремни. Не значи да ће све бити лако, али значи да је, ако имамо политичку вољу, ако желимо да радимо заједно, ако желимо да будемо искрени једни према другима, могуће да постигнемо праве резултате за људе у региону и унутар ЕУ  - поручио је Мишел који учествује на Бледском стратешком форуму.

Мишел је рекао да, када је ријеч о проширењу ЕУ, у Европском савјету постоји потпуно другачији начин размишљања него прије много година.

- Када сам прије много година постао премијер Белгије, члан Европског савјета, било је веома тешко замислити да ћемо на нивоу Европског савјета, на нивоу лидера, имати озбиљне разговоре о темама проширења, реформе, спорова и потребе да се ЕУ подвргне реформи да би била спремна за процес проширења”  - рекао је он.

Нагласио је да су се на посљедњем састанку Европског савјета у јуну сви лидери сагласили да ће се о томе разговарати на неформалном самиту у Гранади у Шпанији, почетком октобра, и објаснио да ће Европска комисија потом представити извештај о проширењу, који ће бити основа за дебату и доношење одлука на редовном састанку у Бриселу у децембру.

Мишел је рекао да он очекује и „неке фундаменталне одлуке о Украјини, Молдавији и другим земљама у региону”.

-Извjештај Комисије, који ће бити представљен у октобру, биће важан подстицај за земље које желе да се придруже ЕУ да остваре напредак и спроведу неопходне реформе - рекао је Мишел.

Он је истакао да је процес приступања заснован на достигнућима, тако да постоје разлике између различитих земаља zападног Балкана.

- Знам да постоји одређени ниво скепсе, одређени ниво сумње јер су се у посљедњих 20 година одлуке доносиле преспоро. Али, желио бих да убедим своје пријатеље на Западном Балкану, не само елиту, не само лидере, већ и људе у региону, да је ЕУ све више увјерена да ће њена будућност бити безбједнија ако будемо у стању да обезбиједимо да земље западног Балкана буду у потпуности дио ЕУ и пуноправне чланице ЕУ -  нагласио је Мишел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана