Мишел: Проширење ЕУ ће осигурати мир државама Балкана

Танјуг
Мишел: Проширење ЕУ ће осигурати мир државама Балкана

ЗАГРЕБ - Председник Европског савјета Шарл Мишел рекао је да ће проширење ЕУ учинити блок безбједнијим и напреднијим, али ће, такође, осигурати стабилност и мир државама Балкана.

Мишел је по доласку у Загреб на састанак са премијерима Хрватске, Малте, Пољске и Италије, истакао да је потребно да чланице ЕУ остваре јединство по стратешким питањима.

- Проширење је улагање у мир и напредак у будућности. Морамо разговарати о томе како да се припремимо за тренутак у којем ће у Европској унији бити више од 30 чланица -додао је Мишел, преноси ХРТ.

Хрватски премијер Андреј Пленковић је истакао да Хрватска подржава процес проширења Европске уније.

- Хрватска је једна од оних држава чланица која подстиче процес проширења, посебно за сусједне земље југоисточне Европе, али једнако тако се залажемо и за процес проширења и на Украјину и на Молдавију, па и перспективу Грузије која је добила позитиван сигнал у задњем извештају Европске комисије - рекао је Пленковић.

Пленковић и Мишел су на конференцији за новинаре коментарисали изјаву украјинског предсједника Володимира Зеленског који је упозорио да Русија планира да изазове нови рат између двие земље на Балкану као и да ће то бити нова руска дистракција у свијету.

- Увјерен сам да је европски пут за земље западног Балкана најважнији корак за мир овдје - рекао је Мишел на новинарско питање о изјави Зеленског.

Пленковић је навео да је порука Зеленског јасна у контексту шире дестабилизације цијелог европског континента.

- Имамо неколико потенцијалних жаришта нестабилности. Политика Хрватске је како учинити максималне напоре да се међународна заједница снажно ангажује на простору југоистока Европе, стога и заговарамо проширење ЕУ на наше сусједе - рекао је хрватски премијер.

Сагласивши се са геополитичком значајем проширења, италијанска премијерка Ђорђа Мелони указала је на потребу фокусирања ЕУ на главне стратешке теме.

-Европа мора да постане политички и небирократски гигант и да игра водећу улогу на глобалном нивоу захваљујући свом идентитету и вриједностима – рекла је она, пренијела је агенција Нова.

Према њеним ријечима, међу питањима на којима треба заједнички радити у наредним годинама, поред изградње праве отворене стратешке аутономије, она је указала на заједничко управљање миграционим појавама кроз изградњу равноправних партнерстава са трећим земљама.

Мишел је одабрао Загреб као један од четири главна града, уз Париз, Берлин и Копенхаген, у којем се одржава мини самит о стратешком програму Европске уније.

Премијер Пленковић домаћин је на радној вечери на којој су уз Шарла Мишела и премијери Пољске Матеуш Моравјецки, Малте Роберт Абела, као и италијанска премијерка Ђорђа Мелони.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана