Мишел: БиХ ускоро поново на дневном реду Европског савјета

Срна
Мишел: БиХ ускоро поново на дневном реду Европског савјета

БЛЕД - Предсједник Европског савјета Шарл Мишел изјавио је да очекује да БиХ поново буде на дневном реду током наредних састанака Савјета ЕУ на којима ће се говорити о проширењу Уније.

Он је у обраћању током Бледског стратешког форума у Словенији рекао да је вријеме да се разјасне све нејасноће и да се са изазовима суочи искрено и јасно када се ради о проширењу ЕУ на западном Балкану.


Мишел је подсјетио да је европска перспектива западног Балкана потврђена у Солуну 2003. године, уз напомену да Европа мора да одржи своја обећања.

"Пут западног Балкана ка ЕУ почео је прије више од 20 година. Регион у срцу Европе, окружен Унијом, који је изашао из сукоба након распада Југославије. На самиту у Солуну 2003. године потврђена је европска перспектива западног Балкана, али је спор напредак овог процеса разочарао многе, како у региону тако и у ЕУ. Сагласан сам са /њемачким/ канцеларом /Олафом/ Шолцом када каже да Европа мора да одржи своја обећања", истакао је Мишел.

Према његовим ријечима, проширење Уније "није више сан" и вријеме је да се крене напријед, али и даље има доста посла и пут ће бити тежак и понекад болан, како за будуће чланице ЕУ тако и за сам блок.

Мишел је изразио увјерење да Унија мора да буде спремна за проширење до 2030. године.

Он је "пријатељима на западном Балкану" поручио да им жели успјех у остварењу европских тежњи које су јасно представили.

Мишел је истакао да је чланство у ЕУ у исто вријеме и бенефит и обавеза, те да оно зависи од "заслуга", међу којима су спровођење реформи, осигуравање независности правосуђа, те борба против корупције и организованог криминала.

Према његовим ријечима, неопходно је и да се пронађу рјешења за билатералне сукобе, а њихово рјешавање може да буде теже од спровођења реформи.

Мишел је нагласио да ће придруживање региона Унији бити "сјајан доказ колективног успјеха" и да би се у идеалном сценарију све земље Балкана заједно придружиле ЕУ, али су будуће чланице блока у "различитим фазама свог европског путовања".

Он је додао да ЕУ јача подршку западном Балкану, како би земље региона могле да се суоче са свим изазовима који су пред њима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана