Мирсаду Бркићу осам година затвора због злочина над Србима у Оџаку

Срна
Мирсаду Бркићу осам година затвора због злочина над Србима у Оџаку

ДОБОЈ - Окружни суд у Добоју неправоснажно је на осам година затвора осудио Мирсада Бркића, бившег припадника 102. бригаде ХВО-а, због злочина над српским цивилима у мјесту Језеро код Оџака у љето 1992. године.

Бркић је првостепеном пресудом проглашен кривим за убиство Симе и Пере Љубичића, те за незаконито затварање групе становника Језера у гаражу Илије Милошевића. Истом пресудом је ослобођен оптужбе за нечовјечно поступање према Илији Милошевићу, који је у међувремену преминуо.


Судија Сњежана Бањац Лопандић рекла је да је Бркић, као саизвршилац, са Сенахидом Рибићем и другим непознатим особама противзаконито затварао, застрашивао, мучио и убио двојицу цивила.

У оптужници се наводи да је Бркић, као бивши припадник ХВО-а, у насељу Језеро, које данас припада општини Вукосавље, кривична дјела починио са Сенахидом Рибићем званим Бешлага и другим непознатим особама.

У образложењу пресуде је наведено да су прихваћени искази свједока Тужилаштва да је Бркић био члан "Бешлагине групе", коју су означили као одговорну за почињене злочине у Језеру код Оџака у јуну и јулу 1992. године, преноси Бирн.

Окружни суд осудио је Сенахида Рибића крајем јануара 2013. године на 13 година затвора за злочине на подручју Оџака.

Бркић је почетком новембра прошле године изручен из Аустрије у БиХ, по међународној потјерници расписаној према наредби Окружног суда Добој.

Судија Бањац Лопандић рекла је да је Бркићу продужен притвор до правоснажности пресуде, те ће му у затворску казну бити урачунато вријеме проведено у притвору у Добоју од 4. новембра прошле године.

Суд није у трајање казне урачунао Бркићев екстрадициони притвор у Аустрији, у којем је био од 24. фебруара до почетка новембра прошле године.

Бркић је пресудом обавезан и да плати судске и трошкове доласка свједока на суђење у укупном износу од 355 КМ.

Суђење у овом предмету почело је 27. марта.

На данашњу пресуду постоји могућност жалбе Врховном суду Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана