Мирко Околић за „Глас“: Са Мањаче се не види НАТО

Маријана Миљић Бјеловук
Мирко Околић за „Глас“: Са Мањаче се не види НАТО

БАЊАЛУКА - Војна вјежба Оружаних снага, која ће идуће седмице бити одржана на Мањачи, не представља никакав корак ка придруживању БиХ НАТО-у, рекао је “Гласу Српске” замјеник министра одбране БиХ Мирко Околић.

Министар одбране БиХ Сифет Поџић јуче је на представљању вјежбе “Комбиновани напор 22” најавио финално НАТО оцјењивање Батаљонске борбене групе лаке пјешадије Оружаних снага БиХ, те додао да је то корак ближе придруживању БиХ НАТО-у.

Околић је подвукао да свако прича што жели, али да изјава Поџића није тачна.

- Поједине политичке снаге и актери прижељкују и свим силама се боре да БиХ буде у НАТО-у, док ми са друге стране нисмо за улазак у тај блок, већ искључиво за партнерску сарадњу са њима. Тако да ми управо, када је ријеч о војној вјежби на Мањачи, имамо само сарадњу са тим блоком, која траје још од њиховог доласка и завршетка рата - казао је Околић.

На војној вјежби Оружаних снага на Мањачи, подвукао је Околић, биће оцјењивана само јединица Оружаних снага да ли је спремна за партнерство за НАТО-ом.

- То је оцјењивање војне јединице која ће евентуално некада можда бити партнер некоме за очување мира у свијету. Ми са НАТО-ом имамо развијено партнерство за мир и то су једине могуће комбинације. Тако да је изјава министра одбране неозбиљна. Не ради се ни о каквом кораку напријед ка том блоку. Ријеч је о раније договореним активности које имају БиХ и НАТО као партнери. Нигдје ничим није речено да је то било какав услов за пријем у тај блок - подвукао је Околић.

Нагласио је да се Поџић свим могућим средствима бори за улазак у НАТО, али да нема теоретске шансе да буде донесена одлука за улазак у тај блок.

- Ми чак ни од НАТО званичника у БиХ и шире не чујемо да смо на уласку у тај блок, већ да смо само добри партнери - поручио је Околић.

Подсјетио је да у акцији обучавања са НАТО-ом учествују многе земље које су само партнери НАТО-а, али нису чланице. 

Војна вјежба Оружаних снага БиХ најављена је на полигону Мањача од 19. до 23. септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана