Мирко Ћурић, градоначелник Требиња, за „Глас Српске“: Прилика да се сви преобразимо набоље

Милош Васиљевић
Мирко Ћурић, градоначелник Требиња, за „Глас Српске“: Прилика да се сви преобразимо набоље

Треба заједно да радимо на пројектима који ће дугорочно допринијети да Република Српска буде јача и стабилнија, а у сусрет сутрашњем празнику, симболично речено, треба да се сви преобразимо, заједно побиједимо несугласице и трзавице, и почнемо жешће да радимо на развоју Требиња.

Истакао је ово у интервјуу за “Глас Српске” градоначелник Требиња Мирко Ћурић уочи Преображења Господњег, славе града, додавши да је Требиње постало туристичка атракција, што им је само мотив више да раде на додатној афирмацији.

- Током године наш град посјете туристи из 90 земаља свијета, што нам даје за право да кажемо да смо град туризма. Ипак, нећемо да сједимо скрштених руку, учинићемо све да то из године у годину поправљамо - рекао је Ћурић.

ГЛАС: Како ће Требиње обиљежити крсну славу града? Са политичким опонентима имате много несугласица, остану ли оне по страни барем када су овакви датуми у питању?

ЋУРИЋ: Надам се да ћемо се сви преобразити набоље, јер нико од нас није савршен. Тачно је да има трзавица, имамо и људе који не желе јединство, али нама је циљ да заједно, сложно и јединствено прославимо славу и да рјешавамо проблеме једногласно. За славу града стићи ће бројни гости, пријатељи и побратими из Србије, Црне Горе и окружења. На нама је да их дочекамо домаћински.

ГЛАС: За наредну годину најављена је изградња интегрисаног граничног прелаз са Црном Гором у мјесту Зупци. БиХ је расписала тендер. Колико ће то убрзати промет људи и робе?

ЋУРИЋ: То је добра идеја, да допринесе бржем промету, да смањи гужве. Наш циљ је да то стварно функционише, да неко ко је проблематичан буде задржан гдје треба, а онај ко улази у ове двије земље легално, посебно из сусједних општина, да с лакоћом пролази, јер пуно је оних који тај прелаз користе свакодневно. Не треба нам само теоретски, него и практично да осјетимо његове предности.

ГЛАС: Који су крупни капитални пројекти у Требињу? Докле сте дошли са изградњом болнице?

ЋУРИЋ: У вези са болницом било је пуно коментара да ли је земља одузета, да ли је пољопривредна, а према мом мишљењу, то је мање важно у односу на капитални пројекат који добијамо. Премијер Радован Вишковић је рекао да, ако неко докаже да је власник земље, биће обештећен, али да, ако се води у нашем грунту који је једина валидна адреса, логично је да настављамо градњу, коју ћемо на понос свих нас привести крају. Било је потешкоћа приликом реализације тог пројекта, али сматрам да ће све бити отклоњено, те да ће преовладати разум, јер је то велика ствар не само за наш град него за Херцеговину и цијелу Српску. Надам се да ће највише радити одјељење за породиље.

ГЛАС: Хоће ли град подно Леотара коначно добити аеродром, о чијој се изградњи пуно прича?

ЋУРИЋ: Што се тиче аеродрома, то је прича која већ дуже вријеме траје, пројектна документација и елаборат се раде, Србија је носилац пројекта. Имамо проблем на заједничком нивоу, тако да имате људе који су за то да нам не одлазе млади и да се отворају нова радна мјеста, а неће да потпишу неки меморандум. То се мора једном пресјећи.

ГЛАС: Требиње је постало туристичка дестинација. Ипак, на подручју града само је један хотел са пет звјездица. Гдје ту видите напредак и недостају ли граду нови модерни објекти?

ЋУРИЋ: Апсолутно недостају, тренутно преговарамо са људима који су у тој бранши и желе да инвестирају па се надамо напретку и на овом пољу. Чињеница је да се то не може урадити преко ноћи јер Требиње прије 20 година имало је само један хотел, а данас имамо 25 хотела и мотела, гдје се туристи могу квалитетно одморити. Од короне биљежимо значајан пораст броја ноћења, што је сигурност људима који желе да уложе. Наша предност је да не радимо само љетну сезону, него свих 12 мјесеци. Урадили смо затворени базен, атлетску стазу, а сада радимо и стадион са вјештачком травом. То су све предуслови да имамо успјешан и спортски туризам, а на стадиону “Полице” при крају је и изградња рефлектора.

ГЛАС: Имате ли у плану градњу конгресног центра, који је насушна потреба ако знамо колико имате дешавања током сезоне?

ЋУРИЋ: Имамо у плану, као град, да у сарадњи са енергетским сектором и “Електропривредом РС”, јер они организују озбиљне форуме, покушамо заједно изградити конгресни центар и нову спортску дворану, а то би свима донијело бенефите. Конгресни и дентални, уз авантуристички туризам, све су популарнији.

Лига шампиона

ГЛАС: Већ од ове сезоне ватерполисти Јадрана из Херцег Новог на Олимпијском базену у Требињу играће своје мечеве Лиге шампиона. Да ли је и ово афирмација града на Требишњици?

ЋУРИЋ: Имамо добру комуникацију са општином Херцег Нови. Ватерполисти Јадрана ове године ће играти најелитније такмичење на нашем базену, јер њихов базен не испуњава услове. Ми желимо да и ВК Леотар игра озбиљна европска такмичења. Раније су и репрезентације Србије, Црне Горе и Француске биле на припремама код нас, а што је још важније, рекли су да ће се вратити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана