Министри траже нове помоћнике

Маријана Миљић Бјеловук
Министри траже нове помоћнике

БАЊАЛУКА - Велики број министара у републичкој Влади требало би идућих дана да добије помоћнике путем расписаних конкурса, јер је појединима на тим позицијама одавно истекао мандат због чега су у статусу вршилаца дужности.

Из Владе РС крајем маја најављено је да ће са укидањем ванредне ситуације изазване пандемијом вируса корона преко Агенције за државну управу РС интензивирати примјену прописа који регулишу запошљавање и именовање лица која су у њиховој надлежности. Односно, тада је ван снаге стављен закључак од краја марта 2020. године да мандат лица која је Влада РС поставила за вршиоце дужности траје до окончања ванредне ситуације.

Конкурсима за избор помоћника министара затрпана је Агенција за државну управу, у којој наводе да је већина огласа у којима се бирају помоћници расписана јер су на тим позицијама углавном вршиоци дужности.

Тако би, према расписаном конкурсу, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Саво Минић требало да добије помоћника за пољопривреду, прехрамбену индустрију и рурални развој те шумарство, ловство и прераду дрвета.

Поред тог ресора, и министарка управе и локалне самоуправе Сенка Јујић требало би да путем конкурса добије помоћника за ресор управе.

Иста ситуација је и у министарствима енергетике и рударства, као и саобраћаја и веза.

Наиме, министарство енергетике којим руководи Петар Ђокић путем конкурса тражи помоћника за правне послове и европске интеграције, док би Недељко Чубриловић који је на челу саобраћаја путем конкурса, који се затвара идуће седмице, требало да добије два најближа сарадника и то за друмски саобраћај те жељезнички, водни и ваздушни саобраћај.

Такође, до јуче је био отворен конкурс на којем су кандидати могли да се пријаве за помоћника Војина Митровића и то за област индустрије.

Директор Агенције за државну управу РС Александар Радета потврдио је да су конкурси расписани јер су поједини помоћници министара у статусу вршилаца дужности, док су други пред истек мандата.

- Има мало више конкурса у којима се траже помоћници него обично. Углавном су расписани јер је вршиоцима дужности у претходном периоду у више наврата продуживан мандат - рекао је Радета.

Нагласио је да између статуса вршиоца дужности и именованог лица постоји разлика само у мандату, али не у одговорности.

- Влада свака три мјесеца одлучује да ли ће продужити мандат вршиоцима дужности, док онима који су изабрани путем конкурса мандат траје четири или пет година. Одговорност и рад морају бити исти - рекао је “Гласу Српске” Радета.

Нагласио је да се мандат в.д. може продужити и на мјесец-два, али то је најчешће период од три мјесеца.

- С друге стране, када се расписује конкурс путем Агенције након окончане процедуре листу најуспјешнијих кандидата шаљемо на адресу Владе, чија је дужност да именује кандидате на одређене позиције - закључио је Радета.

Педагошки завод

Агенција за државну управу РС расписала је конкурс и за директора Републичког педагошког заводу на чијем је челу тренутно Предраг Дамјановић. Директора Педагошког завода именује и разрјешава Влада на период од пет година, уз могућност обнове мандата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана