Министри спољних послова Алијансе о западном Балкану

Срна
Министри спољних послова Алијансе о западном Балкану

БРИСЕЛ- У Бриселу данас почиње дводневни састанак министара спољних послова земаља чланица НАТО на коме ће, између осталог, бити ријечи и о безбједносној ситуацију и стабилности на западном Балкану.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг најавио је да ће се НАТО позабавити ситуацијом на западном Балкану.

"Видјели смо озбиљно насиље на сјеверу Косова, подјеле и сецесионистичку реторику у БиХ. НАТО је већ додао 1.000 војника на Косово. Разматрамо трајније повећање нашег присуства на Косову ради побољшања безбједности и стабилности у региону", рекао је јуче Столтенберг на конференцији за новинаре.

Столтенберг је прошле седмице посјетио регион и одржао низ састанака са највишим званичницима из БиХ, Сјеверне Македоније, самопроглашеног Косова и Србије. Он је поновио позив Београду и Приштини да се укључе у дијалог.

"Београд и Приштина морају поново да се ангажују у дијалогу који води ЕУ. Стабилност зависи од тога да све стране изаберу дијалог и дипломатију умјесто сукоба и хаоса", рекао је Столтенберг.

Званичници Шведске позвани су на састанак Сјеверноатлантског савјета, као и високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ и амерички државни секретар Ентони Блинкен. Међутим, приступање Шведске тој организацији наводно још није у плану.

Очекује се да ће савезници у НАТО-у разговарати и о војној подршци Украјини и приоритетима за самит у Вашингтону у јулу наредне године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана