Министри најавили боље повезивање Србије и БиХ: Два аутопута, али и обнова жељезничке пруге

Срна
Foto: Кликс

САРАЈЕВО - Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Горан Весић изјавио је данас да "Отворени Балкан" није супротстављен Берлинском процесу, већ је начин да убрза заједничке послове, због тога што Берлински процес, као и друге ствари у ЕУ иду спорије.

Весић је нагласио да је Србија посвећена билатералној сарадњи са БиХ која се никада не доводи у питање, те да ова земља поштује територијални интегритет и суверенитет БиХ.

-Желимо да се БиХ развија, јер ако се развија БиХ развија се и Србија. Ово саобраћајно повезивање које радимо господин Форто и ја само ће донети добро грађанима и једне и друге земље - рекао је Весић новинарима након састанка са министром саобраћаја и комуникација БиХ Едином Фортом у Сарајеву.

Према Весићевим ријечима, приликом формирања "Отвореног Балкана" речено је да је овај процес отворен за све земље региона које желе да приступе.

-Поштујемо одлуку сваке земље, желимо да будемо што више повезани са другим земљама и мислимо да наша регионална повезаност треба да буде таква да наступамо пред другим институцијама једним гласом. Мислим да ће бити боље ако пред ЕУ говоримо једним гласом, наших пет или шест земаља - рекао је Весић.

Подсјетио је да је у оквиру иницијативе "Отворени Балкан" креирано заједничко тржиште између Србије, Сјеверне Македоније и Албаније, које пружа олакшице за рад фирми у овим земљама.

-То значи да живите у Албанији, а радите у Србији без икакве додатне радне дозволе, и то значи да фирме раде у свакој земљи без додатних компликација - рекао је Весић.

Министар саобраћаја и комуникација у Савјету министара Един Форто разговарао је данас у Сарајеву са Весићем о убрзавању реализације пројекта изградње ауто-пута Сарајево-Београд, те о јачању јачању жељезничких и друмских веза, као и о другим пројектима из надлежности два министарстава.

Министри су сагласни су да је саобраћајна инфраструктура једно од средстава регионалног повезивања и најављују да ће двије земље заједнички конкурисати код ЕУ за финансирање пројеката из ове области.

-Мислим да се требамо концентрисати на регионално повезивање. Саобраћајна инфраструктура је и наш циљ и наше средство приближавања ЕУ путем транспортне заједнице која јесте пројекат ЕУ, а у којем ми равноправно учествујемо  - рекао је Форто након састанка са Весићем у Сарајеву.

Он је у обраћању медијима подсјетио да су неки од пројеката већ видљиви и додао да ће Савјет министара, заједно са Владом Србије, аплицирати код ЕУ за бесповратна средства и финансирање најмање два пројекта – пруге која од Бањалуке преко Добоја, Тузле, Зворника води за Србију и реконструкције мостова који повезују БиХ и Србију.

Форто је најавио да ће 5. јула у Брчком бити одржана конференција која ће за тему имати одређивање трасе ауто-пута Орашје–Брчко-Тузла, унапређење луке у Брчком и жељезнички коридори који ће пратити ове путеве.

-Морамо направити замах у којем ће бити нормално да градимо стотине километара и пруге и путева у сваком тренутку - поручио је Форто, истичући да су ентитети надлежни за изградњу ауто-путева.

Весић је истакао да је БиХ приоритет када је у питању саобраћајно повезивање Србије са сусједима и подсјетио да ће двије земље за неколико година бити повезане са два ауто-пута и двије брзе саобраћајнице.

Он је навео да ће Србија до краја године на ауто-путу Београд–Сарајево завршити дионицу од Сремске Раче до Кузмина дужине око 19 километара, на којој се гради интегрисани гранични прелаз у Сремској Рачи.

Прелаз ће, према његовим ријечима, бити пуштен у рад 2025. када буде завршен дио од Бијељине до Сремске Раче, а који гради Република Српска и финансира Србија.

-Оно што чека наше пријатеље из БиХ јесте да заврше свој дио пута како би Београд и Сарајево били коначно повезани ауто-путевима - нагласио је Весић.

Најавио је да ће до краја идуће године у Србији бити завршени ауто-пут Рума–Шабац, која ће имати одвајање према граничном прелазу Бадовинци, и брза саобраћајница Шабац–Лозница која ће повезати гранични прелаз у Шепку.

-Данас смо разговарали и о интегрисаним граничним прелазима Шепак и Бадовинци, чиме би се растеретио прелаз у Сремској Рачи - додао је Весић.

Према његовим ријечима, Србију очекује и изградња ауто-пута од Пожеге до Котромана, одакле ће један крак водити ка Вишеграду, а други ка Црној Гори.

-У БиХ се улази кроз тунел и на страни БиХ ће бити интегрисани гранични прелаз - прецизирао је Весић.

Весић је навео да је Србија већ код ЕУ кандидовала пројекат реконструкције пруге од Београда која ка БиХ води преко Руме.

-Сад је идеја да се Србија и БиХ заједно пред ЕУ појаве са пројектом реконструкције пруге Београд-Сарајево, чија једна трећина води кроз Србију, а двије трећине кроз БиХ, да заједно тражимо грант- рекао је Весић, оцијенивши да заједничка кандидатура може донијети више новца.

Према његовим ријечима, свако би радио реконструкцију свог дијела пруге, али је суштина да се заједнички тражи новац за то.

-Разговарали смо и о шест мостова између наше двије земље  -  додао је Весић и подсјетио да је ово питање регулисано Споразумом Савјета министара и Владе Србије из 2020. године.

Весић је подсјетио да су до сада реконструисана два од шест мостова, и то Мали Зворник - Зворник и Љубовија-Братунац.

-Остало је да реконструишемо четири, а томе ћемо придружити и један жељезнички мост - додао је Весић и најавио да ће БиХ и Србија заједнички тражити новац од ЕУ и за ове активности.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије нагласио је да ће БиХ и Србија бити прве које ће увести е-транспортни лист, на чему раде два министарства.

-Размјењиваћемо податке из транспортних листова и на граници ће бити довољно да се скенира бар-код. То радимо заједно са Транспортном заједницом - рекао је Весић и додао да су му у Бриселу, када је представљао овај пројект, рекли да то треба и ЕУ.

Весић је додао да је данас разговарано и о интегрисању тагова за електронску наплату путарине у БиХ и Србији, што ће поједноставити кретање у двије земље јер ће са тагом једне земље бити могуће путовати у другу и обратно.

-Разговарамо о томе са оба предузећа у БиХ и вјерујемо да ћемо моћи да урадимо оно што смо урадили са Сјеверном Македонијом – са којом ћемо крајем мјесеца имати интегрисани таг- изјавио је Весић, наводећи да Србија о томе преговара и са Хрватском.

Он истиче да би Србији било драго да то ураде и са БиХ, што значи да ће се и са спрским тагом моћи путовати у БиХ и обратно, при чему ће се скидати са рачуна.

Весић је констатовао да су БиХ и Србија показале да знају да се договоре, а да је сада ЕУ на тесту да покаже како ће подржати заједничке пројекте двије земље.

-Трудићемо се да саобраћајно повежемо двије земље, јер саобраћајним повезивањем људи постају ближи, привреда боље ради, отвара се могућност за нове инвестиције. Суштина је да људи живе боље -  нагласио је Весић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана