Министри ЕУ сутра о статусу кандидата за БиХ

Танјуг
Foto: Илустрација

БРИСЕЛ- Захтjев Босне и Херцеговине да постане земља кандидат за чланство у ЕУ је сутра на дневном реду састанка министара за европске послове који се одржава у Бриселу.

Очекује се да вечерас амбасадори земаља чланица ЕУ донесу одлуку о додjељивању статуса кандидата за БиХ. Уколико амбасадори дају своје зелено свjетло, министри би сутра ту одлуку потврдили а затим и лидери ЕУ 15. децембра на њиховом самиту.
 

Званичници ЕУ данас нису могли да кажу да ли ће ЕУ донијети ову одлуку о БиХ и да ли се неке земље чланице ЕУ још увек колебају.

Како наводи европски портал Еурактив, више земаља чланица је подржало кандидатски статус за БиХ а противници су Француска, Холандија и донекле Њемачка, али се Хаг, како је наведено, сутра неће противити одлуци.

БиХ је поднијела захтјев за чланство у ЕУ 2016. године а Европска комисија је у октобру препоручила земљама чланицама да додијеле статус кандидата БиХ али са списком осам услова које земља мора да испуни у области владавине права и борбе против корупције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана