Министарство правде упутило у процедуру измјене Кривичног законика

ГС
Министарство правде упутило у процедуру измјене Кривичног законика

БАЊАЛУКА – Министарство правде Републике Српске ће на сљедећој сједници Народне скупштине у парламентарну процедуру упутити приједлог закона којим је предвиђена криминализација клевете.

"Министарство правде у Влади Републике Српске је у протеклом периоду одржало, јавне расправе о Нацрту закона о измјенама и допунама Кривчног законика Републике Српске и то у: Бањалуци, Источном Сарајеву, Бијељини и Требињу. На јавну расправу позвани су, предсједници судова, тужиоци, адвокати те представници медија, научне и стручне институције те друга правна и физичка лица који су, могли да изнесу своја мишљења, коментаре и сугестије. Током јавне расправе али и након ње пристигао је велики број примједаба и сугестија на утврђени Нацрт закона о измјенама и допунама Кривчног законика Републике Српске, на основу чега је сачињен Извјештај о спроведеним јавним расправама. Завршене су активности које се односе на припрему и израду коначног текста приједлога закона, а закон је упућен у скупштинску процедуру", наведено је у Министарству., а преносе Независне.

У Министарству нису одговорили у којој ће тачно форми закон бити предложен, прецизиравши да ће то ускоро бити објављено у материјалима за сједницу на сајту НС РС. 

Колегиј посланичких клубова и група за наредну сједницу биће одржан у понедјељак, а очекује се да би сједница могла бити заказана за 18. јули. 

Подсјећања ради, новинарска заједница, невладине организације и међународни представници, укључујући ЕУ, Савјет Европе, ОЕБС, САД и друге земље и организације упозорили су да би овај закон значајно угрозио слободу изражавања у Републици Српској и довео до низа проблема и ограничења у раду медија ако би умјесто до сада предвиђених новчаних санкција за клевету и увреду био покренут кривични поступак од стране државе.

Представници власти у Републици Српској су се до сада оглушивали на ова упозорења и најавили да ће закон ићи у процедуру с фокусом на криминализацију клевете и увреде. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана