Министарство одбране БиХ купујe униформе за 28 милиона КМ

 Ведрана Кулага Симић
Министарство одбране БиХ купујe униформе за 28 милиона КМ

САРАЈЕВО - Војници у Оружаним снагама (ОС) БиХ дуго чекају да задуже нове униформе које су им обећане, а ситуација би могла да се окрене у њихову корист под условом да надлежни на заједничком нивоу власти подрже план Министарства одбране (МО) тежак 28,4 милиона марака.

  Иако је ресор одбране апсолутни рекордер у потрошњи међу институцијама БиХ, са буџетом који премашује 250 милиона годишње, војници су махом у дотрајалим униформама, а било је чак случајева да су набављане униформе и чизме неодговарајућих бројева.

Прича о набавци нових униформи отворена је прије неколико година, а одлука која иде у том правцу упућена је ових дана на консултације прије слања у Савјет министара, који је надлежан за усвајање. Тим чијим радом је започео процес усвајања новог дизајна теренске одоре ОС БиХ формиран је још 2014, а током 2018. године након спровођења процедура усвојен је нови дизајн, те су у буџету за 2020. планирана средства за почетак набавке опреме. Исте године је измијењен и Правилник о униформама и одобрени технички услови за теренску одјећу, обућу и доњи веш, а кључни разлог лежи у томе што су до сада ОС, кроз један посебан програм, опремане и њихова опрема допуњавана јединственом теренском одјећом од стране САД. С обзиром на то да је тренутни дизајн униформи које користе ОС престао да буде дио опреме ОС САД, не постоји могућност даљег опремања домаћих снага постојећом опремом кроз програм ФМС.

У образложењу одлуке о одобравању вишегодишњег пројекта - обезбјеђење набавке нове теренске униформе ОС БиХ - пише да ће униформе на годишњем нивоу бити набављане до 2032, односно да ће у буџету институција на нивоу БиХ у свим предстојећим годинама требати планирати по 2,84 милиона КМ. План је набавка 13.000 комплета.

- Оваквим приступом обезбиједили бисмо несметано извршавање свих мисија и задатака ОС БиХ уз очување живота и здравља припадника ОС БиХ и, што је најважније, обезбиједили бисмо заштиту и изградњу имиџа ОС, односно БиХ - пише у образложењу ресорног министарства.

Приоритет је, по анализама, набавка 70 одсто комплета за професионални састав до 2028. године, односно 9.200 комплета, те до 2032. набавка 3.800 комплета за резервни састав.

- Оваква динамика би обезбиједила приближно иста новчана улагања у десет календарских година за реализацију пројекта опремања ОС БиХ - истакнуто је у образложењу, гдје се додаје да раније пристигле понуде показују да је цијена комплета око 2.185 КМ без ПДВ-а, али и да је због глобалног поремећаја на тржишту могуће повећање цијена у току трајања овог пројекта.

О овим и другим проблемима у војним редовима у годишњим извјештајима је детаљно писао и парламентарни војни повјереник Бошко Шиљеговић. За “Глас Српске” каже да је виђен понижавајући однос према професионалним војним лицима када је ријеч о јединственој теренској униформи.

- Осим униформе, има проблема и са обућом, односно војничким чизмама, те материјално-техничким средствима, тако да радује свака позитивна вијест на том пољу, првенствено због оних који веома одговорно извршавају своје задатке - рекао је Шиљеговић.

У МО и ОС БиХ запослено је око 10.000 службеника и професионалних војних лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана