Министарство безбједности: У БиХ се не врше обуке молдавских држављана

Срна
Министарство безбједности: У БиХ се не врше обуке молдавских држављана

САРАЈЕВО - Министарство безбједности у Савјету министара одбацило је неосноване медијске наводе који се односе на наводну обуку молдавских држављана у БиХ, напомињући да је ријеч о нетачним и ничим поткрепљеним тврдњама које немају апсолутно никакве везе са БиХ.

”Министарству безбједности нису стигли никакви званични упити од молдавских власти нити су достављени било какви докази који би потврдили ове тврдње”, саопштено је из Министарства безбједности.

Из Министарства су истакли у демантију да је спомињање БиХ у овом контексту очигледно покушај манипулације у јеку узавреле политичке кампање у Молдавији, која у неђељу, 20. октобра, бира предсједника.

“Посебно истичемо да БиХ намјерно стављају у овај контекст, јер није увела санкције Руској Федерацији. Због тога је погодна одређеним центрима за пласирање оваквих конструкција на њен рачун”, наведено је у саопштењу.

Став Министарства безбједности и безбједносних агенција у БиХ, како наводе, је јасан – имају неутралну политику и апелују да се у Украјини што прије дође до мира и краја рата који предуго траје.

“Такође, Министарство безбједности не би толерисало и неће толерисати појаве било каквих кампова за обуку, ма за чије интересе радили. Сама чињеница да су овакви медијски наводи посљедица политичких интереса и кампање, а не постојања било каквих кредибилних информација о умијешаности БиХ у рушење стабилности Молдавије, потврђује да је ријеч о покушају дестабилизације међународних односа”, наведено је у саопштењу.

Министарство позива све медије и надлежне органе на одговорно извјештавање и верификацију информација прије објаве, како би се избјегло ширење дезинформација које могу имати негативне посљедице по међународне односе Министарства безбједности.

“Глас Америке” јавља да је молдавска полиција саопштила јуче да је разоткрила програм у оквиру којег су се стотине држављана Молдавије обучавали у Русији да изазивају нереде и грађанске немире, што је “најновија у низу оптужби за мијешање уочи избора у неђељу”, а поједини грађани, како је саопштено, обучавани су на територији Србије и БиХ.

И Радио “Слободна Европа” објавио је да молдавске власти тврде да су идентификовале више од стотину младих људи који су наводно обучавани у Русији, БиХ и Србији за дестабилизацију у земљи, те да је полиција Молдавије ухапсила четири особе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана