Министарско вијеће није продужило мјере против БиХ

Срна
Министарско вијеће није продужило мјере против БиХ

БЕЧ - Министарско вијеће Енергетске заједнице није продужило мјере као одговор на разна озбиљна и упорна кршења Уговора о оснивању Енергетске заједнице од стране БиХ, наводи се у саопштењу након састанка Вијећа у Бечу.

Вијеће није пристало ни на квалификацију унапријед утврђених кршења од стране Србије као "озбиљних и упорних".

У саопштењу се позивају обје стране Уговора да у сарадњи са Секретаријатом појачају своје напоре који воде ка пуној имплементацији током 2023. године.

Министарско вијеће Енергетске заједнице гласало данас о анексу о усвајању мјера као одговор на озбиљно кршење Уговора од стране БиХ.

Осим тога, на данашњем састанку било је планирано и да се установи на који начин и у којим случајевима Србија крши исти уговор.

У саопштењу се истиче да је на данашњем састанку усвојен циљ да се до 2030. године смањи примарна и коначна употреба енергије, да се убрза коришћење обновљивих извора енергије и смање емисије гасова са ефектом стаклене баште како би се постигла климатска неутралност до 2050. године.

Министри су усвојили и нови пакет у вези са електричном енергијом који ће омогућити интеграцију уговорних страна у европско тржиште, на принципу реципрочности, чиме би се подржала већа интеграција обновљивих извора енергије и постепено одустајање од употребе угља.

На састанку је било говора и о координисаним мјерама ради обезбјеђивања енергетског снабдијевања, као и о утицају наглог пораста цијена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана