Министарка културе повукла рјешење и извинила се грађанима и Епархији СПЦ

Танјуг
Министарка културе повукла рјешење и извинила се грађанима и Епархији СПЦ

ПОДГОРИЦА – Министарство културе и медија (МКМ) обратиће се Влади Црне Горе са приједлогом да се Општини Беране да сагласност за постављање спомен-обиљежја митрополиту црногорско-приморском Амфилохију. Министарка Тамара Вујовић се извинила свим грађанима и Епархији будимљанско-никшићкој Српске православне цркве (СПЦ) због учињеног пропуста.

Министарка Вујовић је у одговору подгоричким „Вијестима“ рекла да је повукла донесено рјешење о одбијању захтјева Општине Беране и навела да ресор којим руководи не може дати сагласност за подизање споменика личности од чије смрти није прошло 20 година, на основу Закона о спомен-обиљежјима.

Пojasнила је да је рјешење о одбијању стављено ван снаге због пропуста ресора. „У оквиру Министарства културе и медија није спроведен цјеловит поступак у складу са одредбама члана 9 став 2 и 3 Закона о спомен-обиљежјима. Наиме, Министарство не може дати сагласност за постављање спомен-обиљежја за личности прије истека 20 година од њихове смрти, осим уз претходну сагласност Владе. Министарство је пропустило да од Владе затражи такву сагласност“, објаснила је Вујовић у одговору „Вијестима“.

Министарство је раније одбило захтјев Општине Беране за подизање спомен-обиљежја митрополиту Амфилохију. Тим поводом Епархија будимљанско-никшићка Српске православне цркве оштро је осудила такву одлуку Министарства културе.

Епархија је посебно проблематизовала образложење у рјешењу у којем се позивају на члан 10 Закона о спомен-обиљежјима, који прописује да није дозвољено подизати спомен-обиљежја за догађаје који означавају губитак слободе или независности Црне Горе, те за личности повезане са окупатором, фашизмом или нацизмом. Епархија је оцијенила да је цитирање овог члана без икаквог чinjеничног контекста у најмању руку правно скандалозно и злонамјерно.

Министарка Вујовић је одговорила да се „ови наводи не односе на лик и дјело“ митрополита Амфилохија, те додала: „Митрополит Амфилохије је личност од изузетног значаја за Црну Гору и један од најугледнијих епископа у православном свијету. Извињавам се свим грађанима Црне Горе и Епархији будимљанско-никшићкој на пропусту који је учињен.“

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана