Хелез на спортска такмичења потрошио 800.000 КМ

GS
Foto: Srna

САРАЈЕВО – Министарство одбране БиХ прошле године је за обиљежавање Дана Оружаних снага БиХ издвојило пола милиона марака, док је за спортска такмичења на нивоу Оружаних снага дато чак 800.000 КМ, наводи се у нацрту извјештаја о раду МО БиХ.

Поред тога, у извјештају у који је KАПИТАЛ имао увид, постоји још низ ставки на које је потрошено много новца без, како се чини, превелике потребе.

Тако је за студију изводљивости, пројектне припреме и пројектовање издвојено пола милиона марака, а исто толико пара издвојено је и за реализацију партнерских циљева БиХ и НАТО.

Ипак, посебну пажњу изазивају ставке које се односе на војно-обавјештајне послове, јер је за те намјене издвојено укупно три милиона КМ од чега је за израду планова и програма обуке у војно-обавјештајном роду ОС БиХ потрошено 300.000 КМ, а за израду оперативних докумената из домена контраобавјештајних и безбједоносних послова 60.000 КМ.

За војно-обавјештајну едукација по програму посебне намјене издвојено је 400.000 КМ, а за сарадња са комплементарним службама и институцијама по питању обавјештајне, контраобавјештајне и сигурносне заштите елемената система одбране 600.000 КМ.

Упркос декларативној анти-НАТО политици актуелне власти у РС, прошле године је за усвајање НАТО стандарда и праксе у војно-обавјештајним пословима дато 1.500.000 КМ.

То није све, јер је за војно-обавјештајну сарадња са комплементарним институцијама у БиХ дато 80.000 КМ, а 60.000 КМ коштала је војно-обавјештајна подршка реализације задатака ОС БиХ.

МО БиХ се у извјештају хвали да је формирањем новог сазива Савјета министара БиХ послије избора 2022. године, а након привременог финансирања у првом кварталу прошле године, усвојен повећани буџет за одбрану.

„Самим тим, дошло је до значајнијег улагања у развој и снажење оперативних и функционалних способности ОСБиХ. Поред тога, повећањем основице за обрачун плате, дошло и до побољшања материјалног статуса припадника ОС БиХ и запосленика у МОБиХ“, наводи се у извјештају о раду који је припремио министар Зукан Хелез.

У извјештају се наводи да су у току 2023. године примљена 1.043 кандидата у професионалну војну службу у почетном чину официра, подофицира и војника, као и да је извршен пријем 97 лица у категорији именованих лица, државних службеника, запосленика, цивилних лица и приправника у МО и ОС БиХ.

Највише средстава из буџета, прецизније 134 милиона КМ издвојено је за реализацију Главног плана обуке, док је 66 милиона КМ дато за одржавање материјално-техничких средстава, а још девет милиона за реконструкцију и инвестиционо одржавање.

За деминирање је издвојено 25 милиона КМ, а за ангажовање ОС БиХ у пружању помоћи и сарадњу са цивилним структурама власти за што је дато 18.660.000 КМ.

Када је ријеч о осталим појединачним ставкама, по неколико стотина хиљада марака издвајано је за израде разних докумената, наређења, планова, као и за ажурирање и ревизију разних докумената, преноси KAPITAL.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана