Министар Бојан Випотник за “Глас”: Први докази против Хрватске у марту

Маријана Миљић Бјеловук
Министар Бојан Випотник за “Глас”: Први докази против Хрватске у марту

Прва фаза истраживања стручних тимова у Новом Граду са циљем спречавања намјера Хрватске да са друге стране Уне одлаже нуклеарни отпад је завршена и резултати ће бити саопштени почетком марта, рекао је “Гласу Српске” министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Бојан Випотник.

Нагласио је да од Хрватске још нису добили званичан одговор да одлагања нуклеарног отпада неће бити до 2028. године, али и додао да су БиХ у борби против намјера првих комшија подржале и европске земље.

- Међународна помоћ у овој борби нам је и те како потребна  - казао је Випотник.

ГЛАС: Да ли је завршена прва фаза истраживања стручних тимова у Новом Граду и какви су резултати тих истраживања?

ВИПОТНИК: Први дио истраживања је завршен. Резултати су у финалној фази обраде. Они би требало да буду јавно презентовани већ у првој седмици марта. То је први степен истраживања које је спроводио Завод за геолошка истраживања и Институт за јавно здравље РС.

ГЛАС: Који су даљи кораци у истраживању на обалама Уне?

ВИПОТНИК: Они су утврђени акционим планом који је усвојен на сједници Владе Српске. Настављамо даља геолошка истраживања. Завод за геолошка истраживања припрема јавни позив за даље радове, односно бушења и све оно што је струка дефинисала кроз сами акциони план. Такође, имамо у плану са академском заједницом, односно универзитетима да спроведемо истраживања на терену, међу људима. Ријеч је о друштвено-социолошким испитивањима која су битна за припрему наше аргументације.

ГЛАС: Затражили сте званичан став Хрватске да до 2028. године неће бити одлагања нуклеарног отпада на Трговској гори. Да ли има одговора са друге стране?

ВИПОТНИК: На сједници Координационог тима у вези са Трговском гором који је одржан почетком ове седмице у Сарајеву то питање било је једна од тема. Међутим, ми још увијек нисмо добили званичан одговор Хрватске, односно потврду онога што је премијер Хрватске Андреј Пленковић рекао приликом посјете Сарајеву, а то је да до 2028. неће одлагати нуклеарни отпад на Трговској гори.

ГЛАС: На више догађаја изван БиХ говорили сте да Трговска гора не може бити мјесто за одлагање нуклеарног отпада. Какав је став представника других земаља о овој теми?

ВИПОТНИК: Имамо подршку неколико европских земаља. Ту прије свега мислимо на Мађарску, Аустрију, али и Словенију у смислу њихове спремности и потребе да постоје капацитети да се и даље нуклеарни отпад одлаже у Кршком. Такође, и Србија је на нашој страни, то се донекле и подразумијева. Међународна помоћ нам је и те како потребна. На сваком могућем састанку и прилици гдје је то примјерено, а наравно и на маргинама састанака са међународним релевантним институцијама, управо спомињемо ту тему и тражимо наше саговорнике на ту причу, односно оне који ће стати у одбрану наших ставова.

ГЛАС: Који су приоритетни планови ресора на чијем сте челу?

ВИПОТНИК: Надлежни смо у три ресорне области. Поред горуће теме Трговске горе у ресору екологије имамо много активности, које су некада недовољно популарне. Имамо три национална парка, Дрину, Сутјеску и Козару који су драгуљи Републике Српске. Велики дио наших активности управо је посвећен ка одрживости заштићених подручја. Имамо многе пројекте које спроводимо са међународним партнерима и они су усмјерени према што бољем функционисању заштићених подручја. Имамо обавезу, али то нам је и намјера и жеља да проглашавамо нека будућа заштићена подручја.

Закони

ГЛАС: Које законе планира донијети министарство на чијем сте челу у овој години?

ВИПОТНИК: Прошле године усвојен је Нацрт закона о заштити природе, а након тога спроведене су и јавне расправе и у току ове године урадићемо приједлог тог акта. Такође, планиране су и измјене и допуне Закона о уређењу простора и грађењу, али и усвајање низа подзаконских аката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана