Минималац за максимална поскупљења!

Маријана Миљић Бјеловук
Минималац за максимална поскупљења!

БАЊАЛУКА - Повећање најниже плате у Републици Српској за 200 марака утицаће на раст цијена производа и услуга, а док су неки одмах похитали са корекцијом цјеновника, други наводе да ће сачекати мјесец, два те на основу показатеља са терена одредити у којем проценту ће доћи до поскупљења.

Бањалучане су већ поједини пекари “обрадовали” вишим цијенама производа.

- Кроасан који је коштао 1,50 марака од 1. јануара скупљи је за десет фенинга. Пекари су баш пожурили са поскупљењима, баш као што су и најавили да ће урадити ако дође до раста минималца. Да је којим случајем требало да снизе цијене, на то бисмо чекали мјесецима - каже Бањалучанка Милана М.

Предсједник Удружења пекара РС Саша Тривић наводи да је неизбјежно формирање виших цијена пекарских производа због раста минималца.

- Цијене ће бити повећане до неких пет процената. Ми још нисмо кориговали цјеновнике и нећемо вјероватно у овом мјесецу. Од фебруара могу да се очекују поскупљења. Код нас је учешће радне снаге неких 35 одсто у цијени производа, тако да ће због раста плата поскупјети и готов производ - рекао је “Гласу” Тривић, који је и власник ланца пекара “Мања”.

Трговци су раније најавили да ће подићи цијене за чак 20 процената, а од представника великих трговачких ланаца јуче нисмо успјели добити одговор да ли ће и када услиједити промјене цијена на рафовима.

Међутим, предсједник Удружења трговаца регије Бањалука Богдан Марјановић наводи да ће велики трговачки ланци сигурно сачекати да виде како се понаша њихова конкуренција на домаћем тржишту.

- Неће они олако мијењати цијене. Кључну улогу одиграће конкурентност. Видјећемо ускоро шта и како ће бити, односно за колико ће бити повећане цијене. Вјерујем да ће то бити умјерено, да неће доћи до неких великих промјена - поручио је Марјановић. 

С друге стране, угоститељи наводе да за сада нема промјене, али да би оне могле услиједити са доласком прољећа.

- Неће се сада мијењати цијене у угоститељским објектима због раста минималца. Међутим, због поскупљења репроматеријала, али и свега осталог то неће заобићи ни овај сектор. То се може очекивати на прољеће, али углавном због веће потражње за сезонским радницима - рекао је “Гласу” замјеник предсједника и члан Управног одбора “Хореке” Горан Куртиновић.

Нагласио је да током 2023. године нису направљени никакви помаци о питању очувања радних мјеста.

- Нигдје у свијету радник од минималца не може живјети. Иако имамо можда сада највећу најнижу плату у региону, наши радници не живе добро -  закључио је Куртиновић.

Из Занатско-предузетничке коморе РС наводе да ће услиједити поскупљење свих услуга од 10 до 20 одсто.

- Цијене ће подићи фризери, козметичари, али и сви остали пружаоци услуга. То ће бити од 10 до 20 одсто. Због раста минималца за 200 марака многи ће спас покушати да пронађу у раду на црно - казали су “Гласу” у Занатско-предузетничкој комори.

Влада РС је прошле седмице донијела одлуку да најнижа плата у овој години буде 900 марака, што је повећање за 200 марака у односу на 2023. годину, у којој је минималац износио 700 КМ.

Превоз

У Удружењу послодаваца саобраћаја и веза Републике Српске наводе да је формирање цијена превоза у општинама и градовима регулисано одлукама локалних власти.

- Превозници вјероватно неће моћи дизати цијене иако ће ово бити велики удар на пословање већине фирми које се баве како превозом путника, тако и терета. Надамо се да ће Влада Српске, као што је и обећала, помоћи онима који докажу да имају штету због раста минималца - рекао је “Гласу” предсједник Удружења послодаваца саобраћаја и веза РС Дејан Мијић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана