Минималац алиби за драстична поскупљења

Анита Јанковић Речевић
Минималац алиби за драстична поскупљења

БАЊАЛУКА - Апсурдно је да се актуелно повећање цијена производа и услуга у Српској правда повећањем минималца, сматрају представници потрошача.

- Понекад се чини да трговци чекају само прилику како би повећали цијене. Када се ради о условима за њихово снижење, попут пада цијене горива, онда говоре о залихама набављеним по вишим цијенама. Нажалост, цех у сваком случају плаћају потрошачи - сматра предсједник Удружења за заштиту потрошача “Реакција” Бањалука Душан Срдић.

Да је на тржишту присутно неконтролисано дизање цијена и да се ситуација отима контроли, сматра и предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић.

-  Повећање најниже плате од 28 одсто је идеалан алиби за поскупљења за све оне који пласирају робу и услуге на домаћем тржишту. Дио раста цијена је реалан и оправдан због увећаних трошкова пословања, али сада имамо енормно поскупљење робе и услуга и тешко да ће се томе стати у крај јер је тржиште слободно. Сматрам да треба бити реалан и цијену ускладити са учешћем плате у трошковима пословања - казао је Ћорић за “Глас” и додао да ће сви позитивни ефекти, који треба да се постигну растом плата, остати нулирани уколико цијене наставе дивљати.

Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић рекао је да Министарство, с циљем заштите потрошача, припрема уредбу којом би требало да буде регулисана цијена основних животних намирница, прије свега пекарских производа.

Премијер Српске Радован Вишковић истакао је јуче да ће под строгом лупом инспектора у наредном периоду бити трговци, угоститељи и други привредници који неоправдано повећавају цијене робе и услуга правдајући то растом најниже плате у Републици Српској.

Наводи да су републичком Инспекторату већ наређене контроле које ће, како је рекао, бити бруталне.

И министарка финансија Српске Зора Видовић рекла је да није оправдан раст цијена те да ће се Република борити против злоупотреба.

- Минималац тек треба бити исплаћен, а затим ћемо видјети ефекте и све анализирати. Одређене привредне гране могу имати проблема, али Влада ће им помоћи. Боримо се да радници не иду у иностранство, већ да остају овдје - истакла је Видовићева.

У Инспекторату РС кажу да је тржишна инспекција у овој години већ извршила око 500 контрола у различитим областима надзора и изрекла казне у износу од око 130.000 КМ, наводећи да ће инспектори и у наредном периоду наставити са контролама формирања цијена, пратити стање на терену и прилагођавати свој рад како то ситуација буде захтијевала.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана