Минић: Уз Републичке институције ефикаснија борба против заразе

Срна
Минић: Уз Републичке институције ефикаснија борба против заразе

БИЈЕЉИНА - Након што је Влада Републике Српске прогласила ванредну ситуацију за подручје Бијељине, Угљевика и Лопара због појаве и ширења заразне болести афричке куге свиња укључивање републичких институција омогућиће ефикасније узорковање и констатовање болести и одвоз угинулих животиња, изјавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић.

Он је најавио да ће у угроженом подручју дјеловати додатних шест инспектора Републичког инспектората, вечерас ће доћи специјализовано возило за одвоз угинулих животиња, до петка и друго овакво возило, а у Бијељини ће сутра бити постављено 28 дезинфекционих баријера на путевима.

"Радићемо на уклањању свих могућих механичких преносника, тражићемо уклањање паса луталица, а добили смо обећање да ће у граду наредних дана бити обављене двије дезинсекције да би и комарци били искључени као могући преносник болести", рекао је Минић новинарима.

Министар Минић и вршилац директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић састали су се данас у Бијељини са начелницима три локалне заједнице гдје је проглашена ванредна ситуација, а састанку су присуствовали и директор Полиције Републике Српске Синиша Кострешевић, као и представници удружења пољопривредника.

"Влада је у све три ове локалне заједнице доставила катастарске честице које могу служити за животињско гробље, како би цивилна заштита могла да припрема локалитете по правилима струке да се и са ових локација не шири зараза", рекао је Минић и додао да полиција има капацитете да обезбиједи асистенцију гдје год буде било потребе.

Он је навео да тамо гдје има могућности угинуле животиње могу да се, по правилима струке, укопавају и на имањима власника, да би се смањио провоз угинулих животиња кроз град.

Када је у питању накнада штете, Минић је рекао да ће савјетодавне службе у све три локалне заједнице доставити формуларе који ће се, уз налаз ветеринара, подносити Влади Републике Српске за Фонд солидарности, а преко ресора за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Дијелом је охрабрујуће, како је навео, што је сада 15 одсто налаза негативно на присуство афричке куге свиња.

Минић је оцијенио да је састанак у Бијељини био конструктиван и најавио за сутра долазак међународних експерата који се годинама боре са афричком кугом свиња.

Према његовим ријечима, први састанак биће одржан у Сарајеву уз пристуство представника ресора ветерине Министарства пољопривреде , шумарства и водопривреде Републике Српске да се види шта јемогуће урадити да се максимално заштити животињски фонд који је здрав.

Саво Бакајлић је у име удружења пољопривредника похвалио увођење ванредне ситуације због афричке куге свиња и подсјетио да је то био и захтјев узгајивача, те изразио наду да ће се заједничким снагама брже изборити са проблемима.

Из Градске управе Бијељина саопштено је да је до сада еутаназирано и у складу с прописима укопано укупно 3.212 свиња различитог узраста, да је болест откривена у 11 мјесних заједница, односно, 76 домаћинстава, од чега је еутаназија извршена у 59 домаћинстава.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана