Минић: Српска мора бити власник података пописа

Срна
Минић: Српска мора бити власник података пописа

БАЊАЛУКА - Република Српска мора бити власник података добијених приликом пописа пољопривреде, изјавио је данас министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Саво Минић.

Посљедњи попис пољопривреде у БиХ био је 1960. године, пилот-пројекат у овој области проведен је крајем прошле године, а попис би требало да буде обављен у посљедњем кварталу наредне године. Подразумијева попис земљишта, газдинстава, стоке.

Након састанка са директором Републичког завода за статистику Дарком Милуновићем, Минић је истакао да све оно што се буде радило на нивоу БиХ треба бити збир података Републике Српске и Федерације БиХ.

-Не желимо да доведемо у питање власништво и дистрибуцију података који се односе на Републику Српску, имајући у виду све оне ствари које нам у овоме моменту стварају немогућност дјеловања на нивоу БиХ када је у питању и имовина - рекао је Минић новинарима у Бањалуци.

Минић је истакао да је пројекат пописа пољопривреде веома важан за Републику Српску, уз услов да власник података остаје Српска, те је похвалио Завод за статистику, не само за ажурност, већ и за све урађено кроз пилот-пројекат.

Он је подсјетио да у оквиру ресорног министарства постоје ветеринарски информациони систем и програми који се могу доставити Заводу да би имали што тачније о попису пољопривреде Српске, те изразио очекивање да ће попис бити реализован сљедеће године.

Милуновић је рекао да је сарадња са Министарством у континуитету добра, као и да је попис пољопривреде најзначајнија статистичка активност, наводећи да је посљедњи у БиХ био 1960. године и да су све земље у окружењу у међувремену више пута обавиле тај попис.

-Попис је иза себе имао успјешну пилот-фазу пописа пољопривреде који је реализован у посљедњем кварталу прошле године. Данас се припремамо за попис који треба да се одржи у периоду од 1. октобра до 15. децембра 2024. године - објаснио је Милуновић.

Он је оцијенио да је попис пољопривреде најсвеобухватнија статистичка активност и да су процјене да ће за то бити потребно око пет милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана