Минић обишао поплављена подручја у Приједору: Стање се смирује

Срна
Минић обишао поплављена подручја у Приједору: Стање се смирује

ПРИЈЕДОР - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић изјавио је данас у Приједору да је стање са водостајем ријека у овом граду смирује и да је стабилно, истичући да је благовремено поступање надлежних довело до тога да није било већег угрожавања становништва.

"Грађанима можемо да поручимо да се стање смирује, да када пратимо хидрометеоролошку прогнозу и узводно све оно што је битно са нас, можемо рећи да је стање стабилно", навео је Минић.

Минић, који је са градоначелником Приједора Сободаном Јавором обишао подручја које се у том граду заплављена излијевањем ријека из корита, рекао је да је Министарство у контакту са свим начелницима у овом дијелу Републике Српске гдје има воде ван корита и да се доласком у Приједор увјерио да је у овом граду стање стабилно.

Он је истакао да је благовремено поступање Градске управе и Цивилне заштите, Владе Републике Српске, али и све активности које су рађене раније на ријечним водотоковима, обалозаштитама, довеле до тога да није било веће угрожености и допринијело да ситација у овом граду буде стабилна.

Минић је навео да се на ријеци Милошевици могу видјети активности које је спроводила Јавна установа "Воде Српске" и Градска управа.

"Имали смо много више кише и воде него прошли пут када смо имали поплаву, а сада се то није десило јер је уклоњено шибље и повећан је капацитет проточности, што су перманентне мјере које Министарство и жВоде Српскеж раде широм Републике Српске", истакао је Минић.

Он је додао да Влада Републике Српске и "Воде Српске" раде огроман посао, да су милионске инвестиције сваке године, те додао да се мора дати одговор на овакве ситуације.

"Нус појаве када крене смањење водостаја је енормно повећање подземних вода што се сада дешава у Туковима и Гомјеници и морамо бити спремни да разним мјерама, епидемиолошким, здравственим и других реагујемо и у тим ситуацијама", рекао је Минић.

Он је додао и да је још рано да се говори о могућностима помоћи, те да ће то бити могуће када се воде повуку и сагледа стварна штета која је учињена у пољопривреди.

Јавор је изјавио да у насељу које су, између осталих посјетили, Врбице и Тополик нема проблема захваљујући мјерама предузетим почетком године.

"Уклоњено је шибље и ниско растиње и види се резултат нашег рада. Тренутно имамо проблема са подземном водама, ријека Сана се повукла више од 20 центиметара, али се у Гомјеницин због појаве подземних вода, она приближила до подручног одјељења основне школе и због тога ћемо сутра морати да откажемо наставу", рекао је Јавор.

Он је додао је слична ситуација и у насељу Тукови и на тим мјестима се дјеловало превентивно тако што ватрогасци са великим пумпама покушавају пресумјерити воду која надолази.

"Узводно, како смо сазнали од наших колега, Сана је у знатном паду, тако да очекујемо мирну ноћ", закључио је Јавор.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана