Минић: БиХ може припасти само оно што је предмет реституције

Срна
Минић: БиХ може припасти само оно што је предмет реституције

БАЊАЛУКА - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић изјавио је да је Закон о непокретној имовини Српске изузетно добро написан и да БиХ може припасти само оно што је предмет реституције.

“Све остало је имовина ентитета. Ми смо у тематици и знамо да је то неких 16.000 честица и да то није нешто што би на било који начин угрозило или да би наш Закон о непокретности на било који начин био непримјењив”, рекао је Минић за Алтернативну телевизију.

Он сматра да се на нивоу БиХ само треба уредити и прописати како ће ентитети којима припада непокретност уредити своје законе.

Минић је нагласио да је одлука Кристијана Шмита да суспендује Закон о непокретној имовини Српске апсурд, а ако Уставни суд сутра донесе очекивану одлуку, онда је јасан и толики притисак странаца и прегласавање које прави немогућу ситуацију да се уреди важна област која се односи на право власништва.

Он је подсјетио да су прије 1992. године постојали разни облици својине, као што су државна, друштвена, задружна својина, општенародна имовина и кметска селишта.

“До те мјере се иде у лицемјерство да онај дио облика својине који више не постоји, а зове се државна имовина, неко каже да је то имовина БиХ”, каже Минић.

Минић је напоменуо да Република Српска има свој катастар непокретности, као и да је најсигурнији основ уписа у јавне, земљишне књиге јавно излагање које се реализује у Српској која уређивањем ове области законском регулативом предњачи у односу на Федерацију БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана