Милуновић: Дан српског јединства, слободе и националне заставе један од важних датума за Србе

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић истакао је да је 15. септембар - Дан српског јединства, слободе и националне заставе један од важних датума за Србе и да сам назив говори пуно о суштини и српског националног бића и њихове опредијељености да Српска и Србија овај догађај обиљежавају заједно.

"Слобода је највиши идеал српског народа и то је била кроз вијекове, од Косовског боја па на овамо она је била надахнуће бројним генерацијама који су се борили за слободу, дизали устанке послије Косовског боја у турском царству и под турском владавином, послије тога у балканским ратовима, затим Првом и Другом свјетском рату, Одбрамбено-отаџбинском рату...", рекао је Милуновић.

Он је на конференцији за новинаре рекао да је српска историја обиљежена ратовима и борбама за слободу, као и да је српско јединство увијек било предуслов слободе.

"Када није било српског јединства наша слобода је била угрожена и без јединства смо трпјели поразе, били у ропству и трпјели страдања и прогоне", рекао је Милуновић.

Он је рекао да се Дан српског јединства, слободе и националне заставе обиљежава по други пут у заједничкој организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Србије и Владе Републике Српске.

"Прошле године је установљен и по први пут одржан у Београду, а ове године договорили смо се да то буде у Бијељини и да свих наредних година обиљежавамо једну годину у Србији, једну у Републици Српској.

Милуновић је рекао да је национална застава симбол слободе, поноса и оданости.

Он је подсјетио да је краљ Петар Први Карађорђевић уручио у новембру 1911. године 51 корпусну заставу својој војсци, те да су те заставе прошле кроз Први свјетски рат и 1914. године под тим заставама 15. септембра је пробијен Солунски фронт.

Он је истакао да ниједна од застава читав тај рат није пала у руке непријатеља, мада су Срби прошли и албанску голготу.

"Заједно са Србијом сутра обиљежавамо овај дан у част свих оних наших предака који су кроз нашу дугу историју ратовања полагали свој живот за слободу", истакао је Милуновић.

Он је позвао све представнике институција и грађане да истакну заставе Републике Српске на видна мјеста како би сваки појединац дао допринос обиљежавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

У организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова и Одбора за неговање традиције ослободилачких ратова Владе Србије сутра ће у 11.00 часова у Бијељини, на Тргу Краља Петра првога Карађорђевића бити обиљежен Дан српског јединства, слободе и националне заставе, а програмом је предвиђено обраћање највиших званичника Српске и Србије.

Празник заједно организују Република Српска и Србија. На овај дан је 1918. године почео пробој Солунског фронта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана