Миловановић: Не очекујемо проблеме у сливу Дрине и Саве, побољшана сигурност

Срна
Миловановић: Не очекујемо проблеме у сливу Дрине и Саве, побољшана сигурност

БИЈЕЉИНА - У сливу Саве и Дрине се не очекују опасности због повећања водостаја усљед обилних киша јер су сигурност и квалитет објеката који су у функцији одбране од поплава на много већем нивоу него 2014. године, изјавио је директор Јавне установе "Воде Српске" Мирослав Миловановић и најавио потписивање уговора за прву фазу дринског насипа вриједности готово два милиона КМ.

"Од 2014. године Влада Републике Српске пласирала је више од 250 милиона КМ у објекте заштите од поплава из различитих извора, односно кредитних задужења, грантова, Фонда солидарности и властитих средстава", рекао је Миловановић на конференцији за новинаре у Бијељини.

Он је истакао да су улагања у објекте видопривреде реализована у 43 локалне заједнице на 322 локације.

Миловановић је рекао да људи немају представу о томе шта је све урађено јер је већина тих локација гдје се врше радови далеко од очију јавности.

Према његовим ријечима, у Бијељину је уложено око 57 милиона КМ, у Козарску Добицу око 20 милиона КМ, Градишку 19 милиона КМ, Братунац 13,5 милиона КМ, Требиње 11 милиона КМ, Зворник девет милиона КМ, Шековиће седам милиона КМ, Бањалуку око шест милиона КМ, Шамац пет милиона КМ, Приједор 4,5 милиона КМ, Добој више од два милиона КМ.

Он је истакао да су грађанима уочљиви радови у Челинцу гдје је регулисано корито ријеке Врбање уз урађено шеталиште, канал Дашница у Бијељини, регулација корита ријеке Зелени Јадар у Милићима, заштита обале ријеке Дрињаче у Шековићима, те регулације ријеке Крижевице у братуначкој општини, гдје је урађено бетонско корито.

"Нигдје у свијету не постоји стопроцентна заштита од поплава, па тако ни овдје", рекао је Миловановић, те подсјетио на катастрофалне поплаве у Италији, те прошле године у Њемачкој.

Говорећи о плановима, Миловановић је најавио да је за седам до десет дана планирано потписивање уговора за прву фазу изградње дринског насипа чија је вриједност скоро 1,98 милиона КМ, као и уговор за регулацију ријеке Студени Јадар у општини Милићи око око 1,94 милиона КМ.

Он је истакао да су обезбијеђена и средства за реконструкцију главног ободног канала у Бијељини, али ће та реализација ићи посредством Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Миловановић је навео и да су обезбијеђна средства и потписани уговори прије непуна два мјесеца за радове у овој години, међу којима је регулација корита ријеке Врбас у Бањалуци у износу 5,6 милиона КМ без ПДВ-а, гдје је извођач радова уведен у посао, те рехабилитација корита ријеке Босне и заштита насеља Добор у Модричи за шта је издвојено 5,3 милиона КМ.

Према његовим ријечима, у Добоју је предвиђена рехабилитација корита ријека Лијешањ и Граб за шта ће бити издвојено 2,4 милиона КМ, у Зворнику регулација ријеке Хоче у Каракају око 2,3 милиона КМ, а у оквиру друге фаза рехабилитације црпних станица у Семберији је предвиђено улагање 6,25 милиона КМ.

Он је додао да је у Приједору планирана регулација корита ријеке Милошевице у износу већем од 3,2 милиона КМ, као и рјешавање клизишта на савском насипу у Градишци и Козарској Дубици.

Миловановић је навео да се у дугорочном плану са ресорним министарством и Владом Српске договара наставак изградње дринског насипа према Павловића мосту, посљедња фаза реконструкције црпних станица, који би обухватила црпну станицу у Новом Граду, Бегов пут у Семберији, те Ивањско поље један и два у Броду, чиме би имали све црпне станице потпуно реконструисане и са новим пумпним агрегатима.

Он је додао да је у плану и регулација ријеке Жељезнице у Источној Илиџи, изградња ободног канала око општине Гацко, те чишћење и регулација ријека Сане и Гомјенице на подручју Приједора.

Говорећи о нелегалној експлоатацији шљунка, Миловановић је навео да је на адресе надлежних институција упутио двадесетак пријава како би се то зауставило, јер грађани од тога немају никакву корист.

Миловановић је рекао да је, са друге стране, од легалне експлоатације по том основу лани у буџет Републике Српске уплаћено 1,6 милиона КМ, 2021. године 2,1 милион КМ, 2020. године 1,66 милиона КМ, а 2019. 2,4 милиона КМ. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана