Милош Вучевић, за „Глас Српске“: У односу Српске и Србије нема скривених намјера

Ведрана Кулага Симић
Милош Вучевић, за „Глас Српске“: У односу Српске и Србије нема скривених намјера

БЕОГРАД - Београд води политику сарадње и пружене руке према званичном Сарајеву са циљем очувања мира, стабилности и просперитета грађана обе земље. Добросуседски односи и блиска сарадња Србије и БиХ јесте у обостраном интересу. Комшије смо, упућени смо једни на друге и важно је да сарађујемо. Верујемо да ће и политичко руководство, пре свега бошњачког народа, разумети ту потребу и прихватити пружену руку из Београда.

Поручио је то у интервјуу за “Глас Српске” потпредсједник Владе и министар одбране Републике Србије Милош Вучевић.

Република Србија, како је подвукао, поштује интегритет БиХ и инсистира да се у оквиру њега поштују и интегритет и права Републике Српске.

- Однос наше земље с БиХ заснива се на поштовању слова Дејтона којим је постављен темељ уставног, правног и политичког уређења те државе. Србија се противи било каквим ревизијама Дејтона ако оне немају сагласност сва три конститутивна народа у БиХ. Сарадња Србије и Српске је интензивна и одвија се на свим нивоима. Постоје бројни заједнички пројекти, заједничко обележавање важних историјских датума за српски народ, а важан сегмент представљају и финансијске донације Србије Републици Српској. Природно је да су односи између Србије и Српске братски, али је наша земља, такође, заинтересована и за најбоље односе с БиХ у целини - рекао је Вучевић.

ГЛАС: Једном сте рекли током обиљежавања 9. јануара - Дана Републике Српске да Србију и Српску нико и ништа не може да подијели, уз поруку да идуће године морају бити у знаку српског уједињења. Међутим, свако помињање таквог начина повезивања наилази на салву реакција. Како гледате на то?

ВУЧЕВИЋ: Из необјашњивих разлога кад год се помене јединство и сарадња српског народа са обе стране Дрине то наиђе на осуду неких политичких кругова у Сарајеву, иако Србија подвлачи да је за недвосмислено поштовање Дејтона. Некима то није довољно па смишљају теорије завере и, ваљда полазећи од себе, виде неке скривене намере и нападе. Мислим да је свима јасно да и у Србији и у Српској живе Срби. Није ли, стога, природно да смо  блиски и да сарађујемо? Другим народима у региону које дели државна граница се та сарадња не спочитава. Бранити Србима то право је нескривено политичко лицемерје.

ГЛАС: Док сте били градоначелник Новог Сада и у својству функционера СНС-а поздравили сте идеју Милорада Додика, тада српског члана Предсједништва БиХ, да власт у Београду да аутоматско држављанство Србије за све грађане Српске. Да ли и даље сматрате да је то добра идеја те да ли је и спроводива у дјело?

ВУЧЕВИЋ: Нема апсолутно ниједног разлога да се тако нешто законски не уреди. И то не само за Србе из Српске, већ и за остале наше сународнике из других држава. Хрватска је урадила нешто слично, али и Мађарска која је то право дала свим Мађарима рођеним на територији бивше Аустроугарске. Зашто Србија не би размотрила Додиков предлог и понудила држављанство свим својим сународницима, ма где они живели. А Срби из Српске су сигурно високо на тој листи.

ГЛАС: Каква је ситуација на Косову и Метохији? Може ли Србија да сачува своју јужну покрајину?

ВУЧЕВИЋ: Безбедносна ситуација је напета. Срби у нашој јужној покрајини су готово свакодневно на нишану снага под контролом привремених приштинских институција. У таквој атмосфери дочекаће Васкрс. Репресија над Србима ескалирала је последњих година од када је Аљбин Курти преузео власт и почео да спроводи политику јасно умерену или на протеривање преосталог српског живља или њихове насилне асимилације у уставно-правни поредак те такозване државе. Сведоци смо огромних напора нашег државног руководства и политике председника Александра Вучића да се постигне споразум као темељ будућег нормалног живота и односа између Срба и Албанаца, али и да Курти настоји да стави до знања Србима да нису пожељни на тим просторима, јер му не одговарају као институционални фактор. Србија наставља мудру и уравнотежену политику. Надамо се да ће међународна заједница показати више слуха и воље да реагује на провокације и агресивне поступке привремених приштинских институција. Србија остаје посвећена миру и дијалогу и учиниће све да сачува мир. А за то је потребна воља двеју страна, не само српске.

ГЛАС: Имајући у виду став Српске да ће пратити Србију по питању НАТО-а, какав данас однос с тим војним савезом има Србија? Да ли је могуће данас бити војно неутралан?

ВУЧЕВИЋ: Србија и НАТО сарађују у оквиру Програма Партнерство за мир и ми смо задовољни. Више пута смо свим међународним партнерима ставили до знања да немамо намеру бити члан ниједног војног савеза укључујући и НАТО. Неутралност оставља низ могућности да на темељу равноправности и уважавања међусобних интереса сарађујемо са свима. Сарадња с НАТО је за Србију важна јер је КФОР, на основу Резолуције 1244 једина легална и легитимна војна сила на Косову и Метохији с мандатом да осигура безбедност свих грађана у покрајини, а посебно Срба чији су животи и имовина изложени опасности.

ГЛАС: Колико је и сукоб у Украјини показао ново лице ратовања?

ВУЧЕВИЋ: Тај сукоб и неки ранији показали су да данашње ратовање излази из конвенционалних оквира. У све већој мери се користе технологије које до сада нису биле заступљене попут дронова, роботизације, сајбер напада... Ратови данашњице све више имају хибридну димензију и ратиште се у том смислу као појам мења. Министарство одбране и Војска Србије препознали су моменат и трендове те имамо и закључак о неопходности “роботизације” Војске Србије.

Набавка оружја

ГЛАС: Србија доста ради на набавци оружја. Гдје је она данас у односу на период од прије десетак година у погледу борбене опремљености? Са чим држава сада располаже?

ВУЧЕВИЋ: Учињен је низ значајних унапређења на развоју и јачању Војске Србије. Издвојио бих модернизацију авиона “МиГ-29”, савремене наоружане беспилотне летелице, борбене и транспортне хеликоптере, ПВО системе, савремене артиљеријске и артиљеријско-ракетне системе, противоклопни системи “Корнет”, беспосадне платформе “Мали Милош” и многе друге. Србија процесом јачања војске ни на који начин не угрожава суседе нити било коме прети. Желимо да будемо фактор мира и стабилности у овом делу Европе, а да снагом одвратимо евентуалне покушаје да се војним средствима угрозе интереси наше земље и народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана