Милош Лукић, вршилац дужности директора “Службеног гласника РС”: Држаћемо се искључиво закона

Ведрана Кулага Симић
Милош Лукић, вршилац дужности директора “Службеног гласника РС”: Држаћемо се искључиво закона

Када би се свако бавио собом и својим послом ово би била много срећнија земља, али је очигледно да појединци, гледањем у туђе двориште, настоје да из јавности склоне проблеме које имају у своме. Институције Српске се држе и држаће се закона које доносе њене институције.

Поручио је то за “Глас” вршилац дужности директора “Службеног гласника Републике Српске” Милош Лукић, који је ту функцију преузео почетком овог мјесеца те одмах потписао одлуке о објављивању Указа предсједника Српске о проглашењу закона да се одлуке високог представника не објављују у том гласилу те да се одлуке Уставног суда БиХ не примјењују више на територији Републике.

То је додатно ојачало притиске на “Службени гласник”, на челу са Лукићем коме су у “посјети” били припадници Агенције за истраге и заштиту (СИПА) БиХ те против кога је већ, потврдио је, покренута истрага у Тужилаштву БиХ.

- Био сам већ на испитивању у СИПА и негирао све што ми се ставља на терет. Кључна ствар је да, као вршилац дужности директора, свој посао темељим искључиво на закону, а закон нам је ставио у обавезу да објављујемо сва акта које према нама упуте институције Републике Српске - рекао је Лукић.

ГЛАС: Ко је у праву у цијелој овој ситуацији - Српска или друга страна на којој тврде да она заправо крши Дејтон и удара на уставни поредак?

ЛУКИЋ: Иако нисам правник очигледно је да су и право и правда на страни Српске па се дигла и велика прашина у вези са “Службеним гласником” који је радио искључиво по закону, а како тумачити тек то ако неко напада на друге институције чији легалитет и легитимитет проистиче из воље народа, која јесте оно најјаче у сваком друштву?

ГЛАС: Од првог дана на позицији истичете став да је све ово дио неког политичког прогона према људима у Српској. Докле ово може да иде те какве проблеме може изазвати?

ЛУКИЋ: Аналитички гледано све је дио дугог низа притисака према Српској, који имају циљ да се у једном тренутку негдје дође до неких људи који би беспоговорно извршавали све што им се стави на сто, а што није у интересу Републике Српске. То је један конгломерат притисака и уцјена, али мислим да ће, као и то сада, и у будућности бити безуспјешни. Не знам како ико може замислити да ће у било којем моменту у Републици Српској постојати било ко, ко ће спроводити одлуке на њену штету.

ГЛАС: Припадници СИПА били су у просторијама Службеног гласника након објаве указа о проглашењу два, за многе посебно изван Српске, спорна закона. Да ли је било још контаката или захтјева СИПА?

ЛУКИЋ: Могу само рећи да сам, након тога, био на испитивању.

ГЛАС: На видјело су изашли и дописи из ОХР-а члановима Управног одбора “Службеног гласника” да буду објављене одлуке Кристијана Шмита којег Српска не признаје за високог представника. Шта кажете на те и такве потезе из ОХР-а?

ЛУКИЋ: Све то се дешавало прије него сам ступио на дужност, а све што могу рећи јесте то да су искључиви налогодавац “Службеном гласнику” институције Републике Српске.

Стране

ГЛАС: Као политиколог по струци знате да политичке кризе у БиХ нису новост, али који је излаз из ове?

ЛУКИЋ: Свако би, понављам, требало да гледа своја посла, али у БиХ постоји једна страна која је политику доживјела као наставак рата другим средствима, а то је доминантно ФБиХ и друга, односно Српска која упорно подсјећа на то да има надлежности, капацитет који је унијела у Дејтонски споразум и која проистиче из народа те не жели, а и не може да одступи од свега тога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана