Милош Гарић, уредник портала “Косово онлајн”: Америка одлучује о свему на Косову

Вељко Зељковић
Милош Гарић, уредник портала “Косово онлајн”: Америка одлучује о свему на Косову

На северу Косова и Метохије, у српским срединама напетост и даље траје и не смирује се. Срби живе у константној стрепњи за безбедност и жељни су мирног живота. Али су исто тако и спремни да се одлучно одупру свим даљим нападима из Приштине, а њих ће, нажалост, сигурно бити у времену испред нас.

Каже ово у интервјуу за “Глас Српске” уредник портала “Косово онлајн” Милош Гарић, из прве руке описујући тренутно стање у јужној српској покрајини након инцидента око промјене докумената, подизања барикада, упада специјалних јединица РОСУ на сјевер КиМ, те немилих сцена које су пријетиле да прерасту у “нешто више”.   

ГЛАС: Власти у Приштини су на 30 дана одгодиле примјену, како су их назвали, реципрочних мјера око замјене докумената. Шта када истекне тај рок?

ГАРИЋ: Хапшења, малтретирања, напади, угрожавање права Срба на разне начине, то је данас тужна свакодневица на Косову. Поготово у српским срединама на северу. Ништа се у том смислу неће променити ни у овом року од 30 дана, а после њега може да буде и још опасније. Угрожени су сада и Срби на северу, као и они јужно од Ибра. Аљбин Курти страховладом и терором жели Србе да натера да оду, да одустану од борбе и својих права на Косову и Метохији. Како би то спровео, он не бира средства. Сада укида документа и прети отимањем возила, а већ за месец дана смислиће нешто ново. Стално оптужује Србе за криминал и ствара услове да бруталним полицијским методама шири страх и напетост.

ГЛАС: Како коментаришете то што је Курти ову одлуку повукао након притиска САД? Да ли и ово најбоље илуструје ко у ствари вуче све конце на КиМ?

ГАРИЋ: Америчка администрација одлучује о свему на Косову. То смо знали, а после овога у недељу када је амерички амбасадор Џефри Ховенијер наредио Куртију да повуче одлуку о реципроцитету на месец дана, потпуно је јасно да Вашингтон одлучује о томе како ће се ствари одвијати у периоду испред нас. Да ли ће Курти после 30 дана да настави да спроводи своје “реципрочне мере” према Србима, зависи искључиво од тога да ли ће добити зелено светло из америчке амбасаде у Приштини.

ГЛАС: Како данас уопште живе Срби на КиМ, те с којим проблемима се најчешће сусрећу?

ГАРИЋ: Тешко на милион начина. А највећи проблем је сигурно брига за безбедност. Малобројне породице које живе у селима у Метохији и у централном Косову посебно су угрожене. Држава Србија помаже за основне материјалне потребе, из Београда и Канцеларије за Косово и Метохију свакодневно долази помоћ и за здравство, школе, граде се куће и станови, али људима је све теже да трпе неизвесност, притисак екстремних Албанаца и обесправљеност у приштинским институцијама.

ЗСО мора да заживи

ГЛАС: Очекујете ли да заједница српских општина икада заживи?

ГАРИЋ: Заједница српских општина мора да заживи. То је услов од кога ни званични Београд, ни Срби на КиМ неће одустати. Јер, само уз стварну самоуправу Срба у срединама где живе на Косову, уз гарантована права и заштиту српског културног и верског наслеђа, наш народ може да се одупре нападима екстремне власти у Приштини и само тако може да има услове за будућност. ЗСО је први и главни услов за наставак дијалога и да би Европска унија уопште могла да поврати ауторитет и у том процесу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана